Hoppa till huvudinnehållet

Lever ett aktivt liv som dansare och konstnär

Publicerad:

Sten Bolling, fyller 100 år sista september, är kvinnornas danskavaljer. På onsdagar tar han bilen till Degerfors Folkets park, från Hallsberg, för ännu en svängom på dansgolvet. – Det kan bli både två och tre danskvällar i veckan.

Sten Bolling är dansgolvens kavaljer och han har dansat hela livet. Sten berättar att det fanns tre pojkar i familjen som hängde på staketen till dansbanorna i sin ungdom i Åmmeberg där Sten Bolling är född och uppväxt.

  • Sten Bolling redo för ännu en danskväll i Degerfors Folkets park.
    Sten Bolling redo för ännu en danskväll i Degerfors Folkets park. Foto: Ellinor Isaksson
  • I pausen visar Sten Bolling en rad fina porträttbilder som han målat. Han har porträttbilderna fotograferade i sin digitalkamera.
    I pausen visar Sten Bolling en rad fina porträttbilder som han målat. Han har porträttbilderna fotograferade i sin digitalkamera. Foto: Ellinor Isaksson
  • Sten Bolling svänger runt på dansgolvet. "Dans håller kroppen i gång".
    Sten Bolling svänger runt på dansgolvet. "Dans håller kroppen i gång". Foto: Ellinor Isaksson

– Jag har dansat hela livet, ja, med lite uppehåll när jag blev pensionär 1978 då renoverade jag huset under ett par år, säger Sten, med tröjan slängd över axlarna.

Aktivt liv

Sten Bolling lever ett aktivt liv som dansare och som konstnär.

– Det kan bli dans på lördagar i Nora, här i Degerfors på onsdagar och i Brunnsparken i Örebro på tisdagar. Jag har dansat i hela Sverige från Parapeten i Hälsingborg till Sundebyn i Luleå.

Vad är det som lockar till dans?

– Flickorna förstås på dansgolvet. Hela kroppen känns bra när man dansar, menar Sten.

Det rycker i benen på honom när orkestern spelar upp till första dans men jag hinner få ett litet snack med honom innan han sticker iväg och bjuder upp.

– Jag har lite plast i mina knän nu så jag kan inte vara med och dansa gillesdanser.

Sten Bolling har länge dansat gillesdanser och funnits med i Ungdomsringen tidigare.

Ingenjör

Sten Bolling är uppvuxen i Åmmeberg men bor sedan många år i Hallsberg. Efter sin flyg- och teknikutbildning har han arbetat som ingenjör.

– Jag har varit med och konstruerat simulatorer för de som förberedde sig för rymdfärder. Jag har arbetat i hela Sverige, Norge och Finland.

Konstnär

Sten Bolling är också konstnär och det var i Askersund som han träffade på sin mentor Kurt Grönvall. 1982 gick Sten en kurs i måleri för Olle Gustavsson, en kurs som han 1985 tog över och blev kursledare för under flera år.

Nu målar Sten Bolling bara porträtt ”naturalistisk målning” som han säger.

Vart kommer konstnärsådran inom dig ifrån?

– Från den franska släkten, Bostonkungen var min morbror, säger Sten.

När Sten inte är på dansgolvet i veckorna bor han i en lägenhet i Hallsberg.

– Jag är självgående och lagar min egen mat. Ibland går jag till Knuten, dagcenter, och äter. Jag målar också om dagarna.

Och när han inte målar och dansar åker han gärna på en utlandsresa till Bulgarien eller Madeira.

– Jag gillar den asiatiska maten bäst och det kommer jag att bjuda mina vänner på när jag fyller 100 år. Jag fyller på en måndag så det blir bjudning på lördag på en asiatisk restaurang.

Sten Bolling försvinner ut på dansgolvet och synd inte till förrän det är paus efter ett par timmar.

Artikeltaggar

Karlskoga kommunNyheter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.