Hoppa till huvudinnehållet

"Jag ska dansa tills jag fyller 110 år"

Publicerad:

Trivseöldans. Manne Sundholm är eldsjälen på Degerfors Folkets park. Han har hållit i Trivseldansen i 16 år och han brinner fortfarande för dansen. – Det kommer runt 160-200 personer varje onsdag, säger han.

Bandet Robins äntrar scenen och de behöver inte tjata på publiken att komma i gång. De behöver bara räkna in. Direkt fylls golvet med dansanta par.

 • Marita Furuberg och Håkan Bejjar pustar ut med ett glas vatten mellan danserna.
  Marita Furuberg och Håkan Bejjar pustar ut med ett glas vatten mellan danserna. Foto: Anders Persson
 • Manne Sundholm är eldsjälen på Degerfors Folkets park. Han har hållit i Trivseldansen i 16 år och han brinner fortfarande för dansen.
  Manne Sundholm är eldsjälen på Degerfors Folkets park. Han har hållit i Trivseldansen i 16 år och han brinner fortfarande för dansen. Foto: Anders Persson
 • Runt 160 personer kom till onsdagens trivseldans.
  Runt 160 personer kom till onsdagens trivseldans. Foto: Anders Persson
 • Sten Bolling fyller 102 år i september och han är pigg som en ungdom. Sten dansar tre gånger i veckan och han siktar på att dansa tills han fyller 110 år.
  Sten Bolling fyller 102 år i september och han är pigg som en ungdom. Sten dansar tre gånger i veckan och han siktar på att dansa tills han fyller 110 år. Foto: Anders Persson
 • Bandet Robins spelar tre timmar och de hinner se många par snurra förbi.
  Bandet Robins spelar tre timmar och de hinner se många par snurra förbi. Foto: Anders Persson
 • Det är full fart från början. Med ett undantag för en rast så dansas det i tre timmar.
  Det är full fart från början. Med ett undantag för en rast så dansas det i tre timmar. Foto: Anders Persson

En som verkligen varit med länge är Sten Bolling. Han fyller 102 år i september. Jo, det står 102 år. Han dansar runt som om han var en yngling.

– Jag dansar cirka tre gånger i veckan. När jag fyllde 100 år sa jag att jag håller på i tio år till. Jag ska dansa tills jag är 110 år, säger han och försvinner in på dansgolvet med en ny dam under armen.

På utsidan står en vattendunk med en tappkran. Efter några danser så är det kö där också. Marita Furuberg och Håkan Bejjar pustar ut med ett glas vatten.

– Vi åker hit varje onsdag, det är så roligt här. Åker vi inte hit så beger vi oss till Upperudslogen i Molkom och dansar, säger Marita Furuberg och tömmer glaset.

Manne Sundholm står kvar vid ingången. Han tittar in på dansgolvet.

– Det har nog kommit runt 160 personer. Det är bra. Det beror också mycket på vilka band som kommer. Till exempel när Hiltons spelar så kommer det mycket folk.

Men det finns ett problem, medelåldern är runt 60 år och några ungdomar syns inte till.

– Fortsätter det så här så dör mogendansen ut. Vet inte hur vi ska få hit dem, säger han.

Banden i år tar mellan 9 000 och 13 000 kronor för en spelning.

– Kommer det 200 personer så har vi fått in 20 000 kronor. Men vi ska renovera upp här och då går det åt mycket pengar säger han.

Drömmen vore om Degerfors folkets park blev K-märkt.

– Då skulle vi få statliga pengar, det hade varit fint, säger han och tittar in på dansgolvet igen.

– Nu ska vi spela värmländskt. Det blir Blue Hawaii, ropar sångaren från scenen och dansparen ställer upp. 1-2-3 och så är dansen i gång igen.

Artikeltaggar

Karlskoga kommunNyheter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.