Vill vara en frisk fläkt

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
NÄRINGSLIV: Jobbar för att ändra synen på städbranschen
Suzanne Karlsson, vd på städföretaget Wärna, vill ändra synen på städbranschen och öka yrkets status. En viktig del i det arbetet är att se till att de anställda är stolta över sitt yrke.

Suzanne Karlsson har jobbat inom bland annat IT och resebranschen. När hon fick erbjudande om att börja i städbranschen var hon skeptisk till en början.

– Jag fick frågan sensommaren 2013 om jag ville hoppa på. Först tackade jag nej på grund av folks förutfattade meningar kring städbranschen, och även mina egna värderingar kring att det är en lågstatusbransch och att många far illa. Men då fick jag berättat för mig vad Wärna skulle stå för, en väldigt fin och genomtänkt värdegrund. Då kändes det som en rolig utmaning och något som jag kunde stå för själv, så jag tackade ja, säger hon.

Ingen erfarenhet

Hon hade ingen tidigare erfarenhet av branschen. Därför gick hon direkt vid starten en SRY-utbildning, som är en certifiering för städ, och var ofta med sina anställda när de var ute och städade.

– Jag kände att ska jag driva ett företag måste jag kunna yrket. Jag har städat på charken på Ica, jag har gjort byggstäd, kontorsstäd, hemstäd och så vidare.

Numera är hon inte ute på städjobb lika ofta, kanske nån gång i månaden. Men hon vill inte sluta med det helt.

– Jag tycker att det är roligt att komma ut med personalen. Dessutom är det viktigt att hålla sig à jour.

Positiv inställning

Suzanne Karlsson vill alltså höja statusen för städyrket. Ett sätt att göra det är att få personalen att ha en positiv inställning till sitt jobb.

– Vi anställer folk som är stolta över hantverket, som tycker om att städa och har en hög känsla för service.

En annan pusselbit är kunskap. Personalen på Wärna får kontinuerligt utbildningar och får lära sig vad företaget står för.

– Man växer med ansvar. Jag vill att personalen känner att de får fatta beslut och ta eget ansvar. Jag tror att det är för att personalen har fått vara delaktig som vi är där vi är i dag.

Rut-jobb

Rut-avdraget har inneburit ett lyft. När Suzanne Karlsson drog i gång verksamheten var det inte särskilt många som utnyttjade avdraget, men med tiden har de som velat testa blivit allt fler. Och det är många som fåt mersmak, eftersom även kunderna har blivit allt fler. I dag står Rut-jobben för uppåt en tredjedel av företagets omsättning och har faktiskt hjälpt Suzanne Karlsson i sitt arbete att öka statusen för städyrket.

– I och med att privatpersoner har anlitat oss har de fått en annan förståelse och insikt om vårt hantverk. De ser vilka kunskaper vi besitter, det blir en helt annan typ av städ när vi utför det.

Samarbete

Suzanne Karlsson drog i gång Wärna Mellansverige i Örebro under oktober 2013. I dag har företaget verksamhet i Örebro, Karlskoga och Motala. I Karlskoga har man varit sedan december.

Karlskoga sticker ut, anser hon. Här samarbetar företagarna och stöttar varandra mer än på andra ställen.

– Vi trivs. Man hjälper varandra på ett fint sätt här i Karlskoga, säger hon.

Wärna Mellansverige ingår i Wärna-koncernen som även har företag i Mälardalen och i södra Sverige.

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.