Hoppa till huvudinnehållet

Degerforslöfte blev årets spelare

Publicerad:

Elvir Kulic prisades som årets ungdomsspelare av Värmlands Handbollförbund i början av augusti. Nu har Kulic börjat på SM-tvåan Alingsås handbollsgymnasium och hans mål är höga.– Jag vill komma så långt som möjligt. Det är klart man har Tyskland och landslaget i åtanke, säger målvakten.

Elvir Kulic föddes i Växjö den 4 mars 2001. När han var sju år gammal flyttade familjen till Degerfors och där testade Kulic, något år senare, på handboll för första gången.

  • Kulic valde handbollsmålet före fotbollen.
    Kulic valde handbollsmålet före fotbollen.
  • Elvir Kulic, här framför sina tidigare lagkamrater i Kristinehamn, fick ta emot pris som årets ungdomsspelare i Värmland förra veckan och har nu börjat på handbollsgymnasiet i Alingsås.
    Elvir Kulic, här framför sina tidigare lagkamrater i Kristinehamn, fick ta emot pris som årets ungdomsspelare i Värmland förra veckan och har nu börjat på han… Foto: OSCAR GUSTAVSSON/NKP ARKIV

– Jag började med handbollen genom fotbollen. Alla i fotbollen spelade handboll också så jag testade en träning och fastnade för det direkt, säger Kulic.

Dåvarande Degerfors HK-tränaren Linda Andersson föreslog, med tiden, tre spelare som hon tyckte skulle passa bra som målvakter.

– Hon tyckte att jag var en av dem som skulle passa bäst och jag blev kvar där, säger Kulic med ett lätt skratt.

Tränare Andersson visste tveklöst vad hon gjorde. Degerfors P01-lag utvecklades till något extra. Laget vann – med nyckelspelaren Kulic i mål – den värmländska P01-serien 2014, blev trea i P00-P01-serien 2015 och var samma säsong bara ett målskillnadsmål från att nå sextondelsfinal i USM.

– Hade vi spelat ett år till så hade vi i alla fall nått steg fyra i SM (sextondelsfinal). Det är jag säker på, med den sammanhållning vi hade.

Med i Sverigecupen

Den 14 mars 2016 spelade dock det talangfulla Degerforsgänget sin sista match tillsammans. Laget tog, via hela 40–13 borta mot Forshaga, sin 13:e vinst på 14 matcher vilket säkrade seriesegern i P01-P02.

– Många valde fotbollen framför handbollen efter den säsongen.

Kulic, som även figurerade som vass anfallare alternativt elegant mittback i Degerfors IF:s U16-lag, valde dock att fortsätta kombinera sporterna och ny handbollsadress blev IFK Kristinehamn.

Det klubbytet skulle visa sig bli en riktig succé. Kulic fick stort förtroende även i Kristinehamn och spelet där räckte för en plats i Sverigecupen, som är handbollens svar på ishockeyns TV-pucken och avgörs i mitten av november.

– Det rullade ju på där, med att jag kom med i Sverigecupen och så. Vi kom tredje sist och vann ingen match, men jag tycker det gick bra personligen.

Det tyckte P01-förbundskaptenen Dennis Sandberg också. Kulic deltog, tillsammans med 51 utespelare och åtta andra målvakter, på kullens första riksläger i Halmstad i april.

– Jag fick reda på det två dagar efter Sverigecupen. De skrev ut det på Facebook, att tre från Värmland hade kommit med. Jag fattade inte att det var sant. Man blev ju stolt liksom och kände sig nöjd.

”Ville ha dit mig”

I torsdags prisades Kulics minnesvärda säsong – och så rejält. Degerforsaren fick då ta emot priset som årets ungdomsspelare på pojksidan i samband med Värmlands Handbollsförbunds årsmöte i Idrottens hus i Karlstad.

Kulic fick, förutom priset och en tröja, ta emot en check på 1 000 kronor.

– Det känns ju hedersamt, jättebra att få det här berömmet. Det var skönt efter det hårda jobb man har lagt ner, att få det här priset.

Kompisarna i Degerfors valde, som konstaterat, att satsa på fotbollen. Kulic blev dock, av förklarliga skäl, mer och mer sporrad att satsa på handbollen under den gångna säsongen och när gymnasiebeskedet kom blev beslutet enkelt.

– Jag sökte till handbollsgymnasiet i Allingsås och fick komma på uttagning. Några månader efteråt ringde de och ville ha dit mig.

När tidningen når Kulic på onsdagskvällen har han redan hunnit etablera sig på elevhemmet.

– Det är riktigt bra, riktigt fint här. Det känns att de verkligen satsar här.

Kulic noterades för två fullträffar i Degerfors IF:s U16-lag, som spelar i en nationell serie, under vårsäsongen.

Vad händer med fotbollen nu då?

– Jag fick lägga skorna på hyllan... Elfsborg borta (1–2, 8 augusti) blev sista matchen.

Nu är det fullt fokus på en handbollssatsning och Kulic, som även fick erbjudande från handbollsgymnasiet i Lindesberg, saknar knappast motivationsfaktorer. Alingsås HK vann SM-guld 2009 och 2014 och står nu på tre raka silver.

– Klart man har det i åtanke. Skulle man få chansen där i framtiden så tar man gärna den, säger Kulic, som kommer inleda sin Alingsåsresa i P01-laget.

Folk säger ofta att handbollsmålvakter är lite galna...

– Jo... Folk säger ju det, att vi är lite dumma i huvudet som ställer oss i målet frivilligt, säger Kulic och skrattar.

– Men det finns ingen bättre känsla än när man väl räddar ett friläge, ett skott över huvud taget, fortsätter Degerforslöftet som drömmer om att räddningarna ska ta honom hela vägen till landslaget och den tyska ligan.

Artikeltaggar

Sport

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.