Hoppa till huvudinnehållet

Kommunstyrelsen ansvarig för säkerheten kring hyttpipan

Publicerad:

Den stoppade rivningen av hyttpipan i Svartå innebär att man måste vidta lämpliga säkerhetsåtgärder eftersom pipan i sitt nuvarande skick utgör en fara. Det anser bygg- och miljönämnden i Degerfors, som samtidigt konstaterar att det är kommunstyrelsens ansvar.

Det hela började med att servicenämnden ansökte om att få riva hyttpipan. I maj beslutade bygg- och miljönämnden att bevilja rivningslov, trots att det stred mot detaljplanen.

Hyttpipan i Svartå.
Hyttpipan i Svartå. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Man ansåg att det inte var aktuellt att rusta upp pipan, eftersom kostnaderna inte bedömdes stå i proportion till byggnadens historiska värde.

Drygt en miljon

Man hade beräknat kostnaden för upprustning till lite drygt en miljon kronor och konstaterat att varken service- eller kultur- och utbildningsnämnd hade pengar till det. Man ansåg därför att rivning var den enda lösningen.

Det höll inte Länsstyrelsen med om och upphävde i juli rivningsbeslutet med hänvisning till detaljplanen från 1994, där det tydligt framgår att hyttpipan inte får rivas och att dess yttre karaktär inte får förändras.

Utgör en fara

Bygg- och miljönämnden konstaterar att hyttan i dess nuvarande skick utgör en fara och att det därför måste fattas beslut om lämpliga säkerhetsåtgärder.

Nämnden konstaterar också att det ansvaret ligger hos kommunstyrelsen.

Artikeltaggar

Karlskoga kommunNyheter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.