Hoppa till huvudinnehållet

104-åringen dansar än – trivseldanserna populära

Publicerad:

Trivseldanserna i Degerfors folkets park lockar hundratals dansare varje onsdagskväll om somrarna. Där musikerna vars bandnamn slutar på bokstäver som Z och X är de stora publikdragarna - och får besökarna att dansa utan stopp.

Shottis, bugg och foxtrott – en halvtimme har passerat och flera danstyper har avverkats. Björn Björklunds band från Örebro står för musiken den här onsdagskvällen, den nionde av säsongens totalt sjutton danskvällar i folkparken.

 • Fyller 105 år. Det gör nyförlovade Sten Bolling från Askersund i september. Han dansar fortsatt två gånger i veckan och Degerfors folkets park är ett av favoritställena.
  Fyller 105 år. Det gör nyförlovade Sten Bolling från Askersund i september. Han dansar fortsatt två gånger i veckan och Degerfors folkets park är ett av favoritställen… Foto: Christoffer Tuulik
 • Ofta besöks danserna av 200 personer, i onsdags kom cirka 150 besökare.
  Ofta besöks danserna av 200 personer, i onsdags kom cirka 150 besökare.
 • Många av besökarna kommer utifrån och återkommer vecka efter vecka.
  Många av besökarna kommer utifrån och återkommer vecka efter vecka.
 • Sångaren Björn Björklund från Örebro gästade Degerforsparken med sitt band i onsdags.
  Sångaren Björn Björklund från Örebro gästade Degerforsparken med sitt band i onsdags.
 • Anita Larsson är inne på sin andra säsong som dansansvarig och tar tillfället i akt och dansar själv ibland.
  Anita Larsson är inne på sin andra säsong som dansansvarig och tar tillfället i akt och dansar själv ibland.
 • Foto: Christoffer Tuulik
 • Foto: Christoffer Tuulik

Mellan låtarna bildas det kö till vattendunkarna utanför danslogen där törsten släcks. Efter en kort paus ställer personerna upp sig längs väggen och väntar in nästa uppbjudning – så pågår det under tre och en halvtimme med halvtidsfika.

– Dans är en trevlig och bra motion för hela kroppen, ett roligt sätt att förbättra konditionen på och samtidigt möta andra människor. Du har alltid trevligt och blir pigg och glad när du dansar, säger Anita Larsson, som i år ansvarar för danskvällarna för andra året i rad.

Hon tycker att inledningen av årets säsong har varit över förväntan med i alla fall runt 200 besökande personer varje vecka. Fjolårets rekord ligger på 327 personer när Matz Rogers spelade.

Antalet dansare var dock mindre när tidningen besökte i onsdags, runt 150 personer medverkade på sin höjd, men då konkurrerade dansen också med den andra semifinalen i Fotbolls-VM.

– Vi saknar lokalbefolkningen här på onsdagsdanserna, det är få degerförsare som dansar, de flesta kommer från andra orter, fortsätter hon.

Besökaren Widar Grahn från Nora är en av dem. Han dansar två gånger i veckan, i hemorten och i Degerfors och berömmer den sistnämnda för kvalitén på både arrangemang och fika.

Och den pigga 104-årige dansaren från Askersund är fortfarande med i matchen. Sten Bolling som de senaste somrarna har varit ett stående inslag i den här tidningen är sig lik och är nyförlovad. Han anlände i färdtjänst med en ny dam under armen, Solweigh Arle, 72.

– Jag vill dansa i alla fall fem år till och kan jag inte det får jag tacka och ta emot för det som varit. Numera dansar jag två gånger i veckan och mår övervägande bra, säger Bolling som fyller 105 år i september.

Degerfors folkets park arrangerar onsdagsdanserna, nästa vecka står Löpsjötorparen för underhållningen.

Artikeltaggar

Karlskoga kommunNyheter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.