Hoppa till huvudinnehållet

Behövs extra säkerhet?

Publicerad:
Foto: Mia Jacobs

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I en enkät i Dagens samhälle uppger 7 av 10 kommuner att man höjt säkerheten vid skolorna. Kameraövervakning och andra säkerhetsåtgärder är vanligt förekommande. Vissa skolor har väktare på plats. Detta medför naturligtvis extra kostnader. I Norrköping har tre av fem gymnasieskolor väktare på heltid.

Man kan fråga sig om dessa åtgärder verkligen är nödvändiga. Tyvärr har verkligheten visat att hot och våld är vanligt förekommande. Förra året fick Arbetsmiljöverket in nära 800 anmälningar från olika skolor. Det är både personal och elever som drabbas. De flesta incidenterna gäller grundskolan och fysiskt våld är vanligare än hot.

Att varje angrepp i skolan och mot skolor måste tas på största allvar är oerhört viktigt. Alla minns med fasa morden i Trollhättan i grundskolan Kronan för tre år sedan. Jag befann mig i en skola i Stockholm och upplevde vilken chock händelsen utlöste och hur rädda föräldrar och barn blev. En händelse som denna får inte hända igen.

Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund, säger att många lärare även upplever hot från föräldrar och anhöriga samt personer som helt saknar rätt att vistas inom skolans område. Därför vill man från förbundets sida, att lärarna borde räknas till samhällsviktig personal och att straffen skärps för de som hotar eller angriper.

Säkert vill ingen av oss ha ett slutet samhälle, där vi skyddas av övervakningskameror, låsta dörrar och väktare. Men vi kan inte blunda för att vi fått ett tuffare samhällsklimat och ett hårdare tonläge. En liten konflikt kan snabbt bli stor. Det är inte rimligt att elever och lärare ska behöva utsättas för hot och våld på sin arbetsplats.

Man kan spekulera i varför samhällsklimatet hårdnat. Det finns säkert många orsaker till detta. Anonymiteten på sociala medier är med största sannolikhet en av orsakerna. På nätet kan man vara hur oförskämd och kränkande som helst. Här borde åtminstone personer med officiella uppdrag, exempelvis politiker, ha en etisk kompass och vara förebilder. Tyvärr är det inte alltid så.

Jag vill ändå tro ändå tro att det går att hejda den negativa utvecklingen, men då måste vi alla hjälpas åt och vara tydliga med vad som kan accepteras i samhället.

Tilliten till varandra och samhället är det viktigaste vi har.

Margareta Karlsson

Ledarskribent Kuriren

Artikeltaggar

ÅsikterKuriren-ledare