Hoppa till huvudinnehållet

Nu höjer man kyrkoskatten

Publicerad:
Nästa år ska taket på Karlskoga kyrka tjäras. En kostnad som församlingen får betala större delen på. Foto: Roger Gleisner Foto: Roger Gleisner

En verksamhet med stor bredd som haft samma avgift sedan 2005 följer Degerfors exempel och höjer taxan med 10 öre till 2019.

Kyrkofullmäktige i Karlskoga har på höstens möte beslutat att höja taxan från 2019 med 10 öre. Den nya avgiften blir då 0,85 kronor per tjänad hundralapp.

– Det infaller samtidigt som Degerfors höjer med samma taxa. Det är ju så att vi inte höjt på väldigt många år, men folk har fortfarande ett väldigt stort behov av att ha en kyrka. Och det kostar löner, insatta åtgärder och andra avgifter., berättar Pernilla Rosin, kyrkoherde i Karlskoga församling.

– För gemene person blir det inte en jättestora summor det handlar om. Har man en inkomst på 25000 kronor i månaden blir höjningen 25 kronor per månad, förklarar Pernilla Rosin, kyrkoherde i Karlskoga församling.

Karlskoga församling har inte haft någon höjning av taxan på tretton år. Anledningen till höjning nu är för att man vill kunna fortsätta ha samma verksamhet även framöver.

– Vi vet att det finns ett stort behov av att kyrkan finns och höjningen är nödvändig för att vi ska kunna göra de saker som församlingsborna vill ha av kyrkan, fortsätter Rosin.

Många förknippar kyrkans verksamhet med dop, bröllop och begravningar, men Karlskoga församling menar att de har en större verksamhet än så.

Barn- och ungdomsgrupperna inom kyrkan har en stor betydelse för de ungas vardag.

– Det är många ungdomar som mår dåligt och vi har en väldigt fin verksamhet för dem, berättar Leif Helge, informatör Karlskoga församling.

– Men det är inte bara vår egen ungdomsverksamhet som vi är aktiva i. Vi gör kontinuerliga besök på högstadieskolor och Möckelngymnasiet. Dessutom gör vi hembesök till äldre som känner sig ensamma, fortsätter Rosin.

Fritidsbanken där alla i kommunen kan låna fritidsutrustning kostnadsfritt och Café 39:an är två andra exempel på verksamheter som finns tillgängliga för alla.

– 39:an är en fin mötesplats för många. Känner man sig ensam och det kanske inte är så trevligt att dricka sitt kaffe själv så kan man få både fika och det sociala på caféet, menar Rosin.

Varje onsdag är det musik i kyrkan och efteråt dukas det upp lunchbuffé på 39:an. Något personalen upplever som en uppskattat aktivitet.

Tillgängligheten beskrivs som en annan viktig del i verksamheten.

– Händer det en olycka så ringer man ofta kyrkan först. Vi kan öppna våra lokaler, vi har mat och kläder att kunna erbjuda. Men även i vardagliga bekymmer finns vi tillgängliga. Folk kontaktar mig nästan dagligen för att få prata om något som hänt eller för att man inte mår bra, berättar Rosin.

– Vi har professionell personal som kan ta emot folk som behöver. Det tänker man oftast inte på förrän hjälpen behövs, menar Helge.

Nästa år ska taket på Karlskoga kyrka tjäras, en kostnad som församlingen får betala större delen på.

– Med hjälp av höjningen kunde vi på kyrkofullmäktige anta budgetförslaget för 2019. Det gör att vi är bättre förberedda på framtida omkostnader, förklarar Siv Björck Kjellgren, ordförande i Kyrkofullmäktige.

Verksamheten Karlskoga församling erbjuder är något man upplever att det finns ett stort behov av, både i vardag och inte minst när det sker oväntade händelser. För att verksamheten ska kunna fortsätta beskrivs en höjning av taxan nödvändig.

– Det är så värdefullt att kunna göra det här arbetet, avslutar Rosin.

  • Foto: Roger Gleisner
  • Foto: Roger Gleisner
  • Foto: Roger Gleisner
  • Foto: Roger Gleisner

Artikeltaggar

39:anFritidsbankenKarlskogaKarlskoga församlingNyheterPernilla Rosin

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.