Vad har hänt med minnet?

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Margareta Karlsson, före detta kommunalråd, tycker till om centrum och fastighetskaruseller
Foto: Mia Jacobs
Har det hänt något med vårt minne eller handlar det om att vi inte längre känner ansvar? Räknar vi med att ” någon annan” ska påminna oss om våra åtaganden?

Dessa frågor kan man ställa sig när man ser vilka problem sjukvården brottas med.

I Sverige utförs ungefär 650 000 operationer varje år. Ett stort antal operationer blir aldrig utförda. Det finns flera orsaker, men allra vanligast är att patienten inte kommer till planerad operation. Några säger sig känna obehag inför operation eller så har det medicinska behovet förändrats. Förra året fick 3000 operationer ställas in på grund av denna orsak. Inte konstigt att vi får långa operationsköer.

En operationssal med personal kostar cirka 12 000 kronor i timmen och varje operation tar 60- 90 minuter i genomsnitt. Detta enligt Gunnar Enlund från Spor (Svenskt perioperativt register). Kostnaden för uteblivna operationer är flera tiotals miljoner kronor för skattebetalarna helt i onödan.

Av ovanstående kan man undra över om behovet av en operation inte är så stort när patienten inte infinner sig. Det minsta man kan begära är att man hör av sig till sjukhuset. Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm har tagit till åtgärden att begära att patienten ska ringa upp och bekräfta operationstiden. Om man inte bekräftar tiden ringer sjukhuset upp och påminner.

Inom Landstinget Örebro Län får man sms-påminnelser i mobilen ett par gånger innan besök.

Vad har hänt eftersom vi måste påminnas gång på gång? Inte undra på att operationsköerna ökar och tillgängligheten till specialistkompetens minskar. Det är inte ovanligt att mötas av beskedet att väntetiden är lång och vårdgarantitiden inte kan hållas.

Hur man ska få patienterna att avboka sina inplanerade operationer i tid är svårt att veta, men kanske en kännbar avgift skulle sätta press på patienten att meddela förhinder. Då kunde sjukvården ta emot patienter med större behov och köerna också minska.

Kanske skulle denna åtgärd till och med få som effekt att vi skärpte oss och kom till inbokade besök och operationer.

Margareta Karlsson

Ledarskribent Kuriren

Detta är en ledarartikel som uttrycker KT-Kurirens politiska linje.