Hoppa till huvudinnehållet

Frågor om solel fick svar i Kedjeåsen

Publicerad:
Ylva Gullberg vid Region Örebro län och Timo Kuru vid Karlskoga kommun under mötet. Foto: Christoffer Tuulik

Representanter från kommunen och regionen höll informationsmöte om solel för ett 30-tal åhörare i Kedjeåsgården under torsdagskvällen. Nolsokna byalag tog intiativ till mötet som gjorde att flera frågor från invårnarna fick svar.

Solel är sedan några år tillbaka landets populäraste energislag – intresset för att investera i detsamma är stor hos privatpersoner och lantbruk och det var en av anledningarna till att informationsmötet hölls i Kedjeåsen under torsdagskvällen.

Besökarna, de flesta boende i Kedjeåsen eller i närområdet, samlades i Kedjeåsgården och fick svar på sina frågor om energiformen.

Ylva Gullberg, koordinator för solceller vid Region Örebro län, var inbjuden talare tillsammans med Timo Kuru, nye energi- och klimatrådgivaren i Karlskoga kommun.

– Sju av tio svenskar vill satsa mer på solceller enligt en undersökning, nu är det en bra tid att satsa i och med att det finns en rad stöd att ansöka, säger Gullberg.

Hon informerade om regelverket och de olika bidragsformerna för energislaget, investeringsstöd som hanteras av Länsstyrelsen beskrivs som det största generella stödet för närvarande.

– Vi vet inte hur länge det finns kvar på nuvarande nivå samtidigt som själva priset på solceller har minskat på bara några år. För närvarande kan investeringsstödet ofta rabattera 30 procent av investeringen, för lantbruk är stödet något högre, berättar hon.

Sören Frisk och Siv Philipsson vid Nolsokna byalag
Sören Frisk och Siv Philipsson vid Nolsokna byalag Foto: Christoffer Tuulik

Gullberg beskriver däremot att näringslivet generellt sett inte är en lika stor användargrupp av solceller ännu.

– Det finns givetvis en mängd fördelar, särskilt om du kan använda den el du producerar i din egen verksamhet. Då kan företag också kvitta momsen, säger hon.

Själva processen från ett beslut om att satsa på solceller till att elproduktionen är i gång beskrevs och åhörarna fick tips om hur turerna med ansökningsprocesser till färdig elproduktion kan gå.

– Om ni går i tankarna kan ni alltid göra ett studiebesök på en anläggning som är igång och samtidigt få fler tips och råd, föreslog hon besökarna.

Artikeltaggar

KedjeåsenMiljöSolenergiTimo Kuru

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.