När betalsystemet kraschar

Nyheter
PUBLICERAD:
Vad händer när det inte går att betala med kort?
Länsstyrelsen ihop med näringsidkare, myndigheter och media har ett rollspel ihop med forskare från högskolan i Skövde.

Vad händer om datanätet kraschar och det inte längre går att betala med betalkort?

Det är Länsstyrelsen i Örebro län, som tillsammans med forskare från Högskolan i Skövde, som arrangerar ett simuleringsspel där första inspel just är att det inte längre går att betala med kort.

Många medverkande

Medverkande är representanter från dagligvaruhandeln, bensinstationer, bank, värdetransportföretag och kommuner och media.

– De fick sitta i grupp och så fick de ett scenario. Deltagarna fick till uppgift att försöka reda ut vad som händer i praktiken i den lilla ekonomin i samhället när det inte går att betala med kort. Klarar branscherna av det?

– Var sker påfrestningarna och hur löser man problemen, säger Sten Renglin, presschef på länsstyrelsen.

Forskaren kommer hela tiden göra instick och styra spelet.

Regeringsuppdrag

– Länsstyrelsen har ett regeringsuppdrag att försöka verka för att alla ska kunna klara av de betaltjänster som finns. De som inte har tillgång till datorer eller mobiler, ska ändå kunna betala pengar till banken. Det ska vi titta på, hur gör man i det kontantfria samhället.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap finansierar forskningsprojektet. Betalsystemets sårbarhet är en av de risk- och sårbarhetsområden som finns med i länsstyrelsens krishantering.

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.