Hoppa till huvudinnehållet

Sista HVB-hemmet för ensamkommande stänger

Publicerad:
HVB-hemmet för ensamkommande, HVB Pilgrimen i Karlskoga stänger ned sin verksamhet efter åtta år på Baggängsvägen. Foto: Christoffer Tuulik

HVB-hemmet Pilgrimen i Baggängen har nu slussat ut de sista ungdomarna till samhället, boendet som slussat ut över 200 ungdomar de senaste åren har lagt ned sin verksamhet. 25 personer har sagts upp i den andra omgången och kvar är tomma lokaler.

För drygt ett år sedan stängdes HVB-hemmet Poeten och nu stängs boendet Pilgrimen på Baggängsvägen efter vårens politiska nedläggningsbeslut i socialnämnden.

Och det är en epok som går i graven, i alla fall enligt enhetschefen Kent Malmqvist som byggde upp verksamheten år 2010 och som nu åtta år senare är siste man kvar.

– Det är inte så att antalet barn och ungdomar har minskat sedan flyktingvågen 2015, men de kommer inte längre till Europa och allra minst Sverige, som stängt sina gränser. Finns det inga behov för vår verksamhet så måste den stängas vilket nu har gjorts, berättar han.

Malmqvist sitter på sofflocket i blågula färger i det lilla spartanska, men fullt tillräckliga kök och berättar en bråkdel av de livsöden som passerat väggarna från de över 200 människor som bott här.

– I valrörelsen har integrationen och invandringen lyfts av politiker från båda sidor som ett bekymmer. Jag ser de som resurser och möjligheter och jag hoppas det har genomsyrat vår verksamhet. Här har vi tagit emot ungdomar på flykt och försökt gett dem trygghet och en bra start i deras nya land. Vi har sett dem som nya Karlskogabor som ska stanna kvar och leva här. I bland har det varit tufft, särskilt under flyktingvågen när vi hade totalt hundra inneboende, fortsätter han.

Han beskriver att han sett sitt arbete som en ynnest, där glädjen över ungdomarnas framsteg i Sverige är den bästa betalningen.

– Vi ska ge dem redskapen för att de ska kunna stå på egna ben i Sverige. När man sett hur de vuxit som människor har det gjort stor skillnad och påverkat mig och min personal i positiv riktning, fortsätter han.

Analfabet

Han drar flera historier – en av dem om en analfabet – en kille från Afghanistan som aldrig gått i skolan.

– Han hittade till slut tryggheten i Sverige, nu några år efter att han kommit hit har han studerat och fått sitt första arbete. Det var nära till tårarna när jag mötte honom på stan och han berättade att han skulle få sin första riktiga lön.

Boendet inledde sin verksamhet sommaren år 2010 med totalt 15 boendeplatser, som utökades år för år – när boendet peakade åren 2015 och 2016 började Malmqvist förstå att en annan verklighet väntar.

Det var när Sverige tillfälligt stängde sina gränser efter ett högt tryck på integrationen och tillfälliga id-kontroller infördes år 2016.

– De tillfälliga kontrollerna blev permanenta och det gjorde att tillströmningen ströps och i början av år 2017 insåg jag att det kommer att dala.

Riksdagen fattade beslut om att minska den ekonomiska fördelningen för integrationsarbetet till de svenska kommunerna med 25 miljoner kronor under sommaren 2016.

– De svenska boendena för ensamkommande förväntades göra samma arbete till mindre pengar och det fungerar inte.

Malmqvist förklarar att när situationen åter började klarna efter flyktingvågen beslutade socialnämnden att banta HVB-hemmens verksamheter.

– I första vändan för ett år sedan varslades 25 personer om uppsägning, de slutade hos oss men kunde gå vidare till andra uppdrag inom kommunen.

Nästa nedskärning genomfördes under sommaren när ytterligare 25 personer på boendet Pilgrimen varslades i olika steg om uppsägning.

– För några få anställda har det ännu inte löst sig, men många av de som arbetat här har fått andra jobb i kommunen eller hos andra arbetsgivare. Det tråkiga i nedläggningen är att all kompetens som personalen besitter har gått till spillo.

Han tycker integrationen genomlever en existentiell kris eftersom behovet av att skydda människor ute i världen är större än någonsin tidigare, enligt Malmqvist.

– Vi har byggt upp en välfungerande verksamhet som fortfarande behövs i allra högsta grad, att den då ska monteras ned trots att behovet finns gör mest ont. Det är politiska beslut på högsta ort som är orsaken och det är tragiskt.

Artikeltaggar

HVB-hemIntegrationKarlskogaKarlskoga kommun (org)NyheterRiksdagenSverige

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.