Hoppa till huvudinnehållet

Ljunggren vill skriva ny historia i Novemberkåsan

Publicerad:
Joakim Ljunggren siktar på att ta sin nionde seger i favorittävlingen Novemberkåsan natten till söndag. Karlskogaprofilen får om så blir fallet ta med sig den 15:e kåsan, vandringspriset, hem till Karlskoga. Ljunggren kan redan stoltsera med den 13:e och 14:e kåsan i sin prissamling. Foto: Daniel Rodolfi/KTM Scandinavia

Han är redan bäst genom tiderna i Novemberkåsan med åtta segrar. I helgen hoppas Joakim Ljunggren, 33, skriva ny historia genom att få med sig ett tredje vandringspris hem till Karlskoga.

– Jag är bara här för att försöka vinna, säger Karlskogaprofilen.

Femton SM-guld, nio VM-medaljer och en status som en av Sveriges bästa förare genom tiderna.

Joakim Ljunggren tackade för sig i SM-sammanhang efter guldet 2017, drog ner på sitt tävlande, och har egentligen inget kvar att bevisa.

Men det finns, förutom kärleken till sporten, en sak som driver Karlskogastjärnan lite extra.

Ljunggren är redan tidernas bästa förare i Novemberkåsan med åtta segrar (2007, 2009–2010 samt 2012–2016). Gunnar Kalén och Svenerik Jönsson är tvåa på sex inteckningar.

En nionde seger skulle innebära att en redan historisk Ljunggren skulle kunna ställa in ett tredje vandringspris i sin favorittävling i sitt redan välfyllda prisskåp.

Förra året grusades den chansen av en trasig elkabel. Karlskogastjärnan tvingades, som tvåa bakom blivande segraren Albin Elowson från FMCK Skövde, bryta på den sjunde av totalt 13 sträckor.

– Det blev lite skit, men det har vi koll på nu den här gången, säger Ljunggren.

"Har kört hårt"

På lördag får Ljunggren en ny chans att skriva ny historia och han hymlar inte om att han är i Vimmerby för att vinna.

– Jag är laddad och sugen. Det vore jäkligt gött att ta den där vinsten.

Faktum är att Karlskogastjärnan, som har förlängt sitt avtal med KTM över 2019, har dubbel revansch att utkräva i Småland.

Förutom fjolårets elkabelsdebacle blev inte höstens andra stortävling, Gotland Grand National, vad han hade hoppats på.

Ljunggren slutade åtta, drygt elva minuter efter Albin Elowson som vann även den tävlingen.

– Gotland har aldrig varit något favoritrace för mig, jag gillar "Kåsan" mycket bättre. Jag har kört hårt nu i några veckor och laddat för det här. Allt känns bra, men det kommer bli tufft. Albin körde riktigt bra på Gotland och "Micke" (Persson, Karlskoga EK) vann ju SM och har också gått bra.

– De kommer säkert vara väldigt snabba. Jag får försöka hänga med och försöka knäcka dom på natten och på rutin, fortsätter Ljunggren med ett skratt.

Karlskoga enduroklubbs Mikael Persson, som redan har haft ett mycket minnesvärt 2018 med karriärens första senior SM-guld, hoppas kunna utmana Ljunggren och Elowson om segern.
Karlskoga enduroklubbs Mikael Persson, som redan har haft ett mycket minnesvärt 2018 med karriärens första senior SM-guld, hoppas kunna utmana Ljunggren och Elowson om segern. Foto: ARKIV

Klubbkompisen Mikael Persson satt i bilen redo att äntra Ica Kvantum när tidningen ringde.

– Allt med socker och koffein ska jag ha med, skrattar svenske mästaren.

– Jag tror att alla vi tre – jag, Albin och "Jocke" – kom hit med målet att vinna. Visst, det är kul att vara på pallen också. Men efter året och förberedelserna jag har haft åkte jag inte hit med något annat mål än att vinna, säger Persson.

– Vi ska åka hoj en hel dag, det är mycket som kan hända. Men jag är så bra förberedd jag kan vara och är i bra form. Nu är det bara upp till bevis, att göra en riktigt bra tävling.

Persson, som slutade sjua i sin hittills enda "Kåsa" 2016, stod över lag-VM i mitten av månaden för att maximera förberedelserna inför Vimmerby.

Tror du att det kan bli en Karlskogaduell i toppen?

– Det hade varit jättekul, jag hoppas verkligen det. Det viktigaste är att vi ser till att inte Skövde vinner, säger Persson med ett skratt.

Persson startade ett eget team inför säsongen och satsningen räckte hela vägen till SM-guld. Nästa år kommer Karlskogaföraren att köra SM för KTM.

Enligt officiella hemsidan är totalt 197 förare anmälda till årets tävling.

Artikeltaggar

EnduroJoakim LjunggrenKarlskogaKarlskoga EnduroklubbSport

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.