Hoppa till huvudinnehållet

Hyrorna klara för nästa år

Publicerad:
Hyresförhandlingarna för nästa år är klara och i snitt höjs hyrorna med 1,6 procent vilket gör 97 kronor i månaden på en normalstor trerummare i Västra Jannelund
Hyresförhandlingarna för nästa år är klara och i snitt höjs hyrorna med 1,6 procent vilket gör 97 kronor i månaden på en normalstor trerummare i Västra Jannelund Foto: Anna-Stina Tallmyren

1,6 procent blir hyreshöjningen på för de som bor i Degerforsbyggens lägenheter. Uppgörelsen gäller från och med årsskiftet.

Hyresgästföreningen och Degerforsbyggen är klara med hyresförhandlingarna för nästa år. Claes Carling, förhandlare på Hyresgästföreningen, tycker att man hamnade på en bra nivå samtidigt som bolaget kan fortsätta med sina investerings- och renoveringsplaner.

För de få hyresgäster som har hushållselen inkluderad i hyran blir hyreshöjningen på ytterligare 0,2 procent medan den blir 0,2 procent lägre för de hyresgäster som har kallhyra. Totalt handlar det endast om endast 16 lägenheter med avvikande hyresupplägg.

Skillnader

För övriga är ökningen 1,6 procent och för en genomsnittlig trerummare i Västra Jannelund där månadshyran idag ligger 6 064 idag gör höjningen 97 kronor extra i månaden. För en tvåa i markplan i samma område, kommer hyran hamna på 5 369 kronor mot dagens 5 284 kronor i månaden.

För den billigaste tvårumslägenheten i beståndet, som finns i Svartå och kostar 2 904 kronor, blir höjningen 46 kronor. Den billigaste tvåan i centrala tätorten, på Åkargatan, med månadshyra på 4 126 kronor höjs med 66 kronor.

För den dyraste tvårummaren, i de nya husen i Kanadaskogen, blir det en ökning med 119 kronor i månaden på nuvarande månadshyran 7 419 kronor.

Renovering

Enligt Degerforsbyggens vd Rickard Erhard har bolaget budgeterat ungefär 17 miljoner till renovering och underhållsåtgärder.

– Det är lite mer än vad ett företag i vår storlek brukar budgetera men vi har en del stambyten som behöver genomföras i våra fastigheter.

Han berättar att 7 av de 17 miljonerna är planerade för löpande underhållsåtgärder, där drygt hälften hör till invändigt underhåll.

– Runt tio miljoner kronor ska täcka rotrenovering, stambyten, vilket även innebär nya kök och badrum, på en del fastigheter i tätorten, säger Erhard.

Artikeltaggar

DegerforsHyresgästföreningenJannelundNyheterRickard ErhardSvartå

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.