Hoppa till huvudinnehållet

Takbyte två gånger på Smältarbyggningen

Publicerad:
Taket på Smältarbyggningen byts för andra gången då fel material använts, där ska vara lertegel och inte betongpannor
Taket på Smältarbyggningen byts för andra gången då fel material använts, där ska vara lertegel och inte betongpannor Foto: Anna-Stina Tallmyren

Det var så nästan klart, när man fick börja riva ner det igen. Betongtakpannor på tätortens äldsta byggnad var inte riktigt rätt. Nu förses Smältarbyggningen med lertegel på taket, som där varit förut.

De flesta har nog noterat att det byts tak på Degerfors äldsta byggnad, Smältarbyggningen. Taket var nästan färdiglagt när entreprenören fick börja plocka ner det igen.

Snickarna Sebastian Lotten och Gerson Schmitt berättar att de ifrågasatte materialvalet innan, men fick besked att så länge det var samma färg var det ok med betongpannor.
Snickarna Sebastian Lotten och Gerson Schmitt berättar att de ifrågasatte materialvalet innan, men fick besked att så länge det var samma färg var det ok med betongpannor. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Vi hade i mejl frågat om vi skulle byta till betongpannor och fått svar att vi skulle det så länge färgen var densamma. Så det känns bra att det finns mejlsvar som visar att det inte är vi som gjort fel, säger Gerson Schmitt, snickare på Aggerud bygg AB.

Miss

– Det blev en miss men det blir inte så stor konsekvens av det eftersom vi kan plocka ner betongpannorna och använda dem på andra byggnader som behöver få nytt tak, säger Erhard och nämner att fadäsen hamnar på en merkostnad om ungefär 30 000 kronor för byte till lertegel. Vad det hamnar på totalt, med jobbet, vet man inte än.

– Betongpannor som först vart lagda såg ut som de gamla, men materialvalet var fel då det är en kulturbyggnad. Så efter möte med bygg- och miljönämnden kom vi fram till att lägga tegelpannor.

Varför kontaktade ni inte stadsarkitekten och bygg- och miljönämnden för rådfrågning innan takbyte?

– Det var ett misstag från oss. Vi insåg i all hast att vi skulle bli tvungna att byta tak på senhösten innan snön skulle komma, då den första snön brukar vara väldigt blöt, säger Rickard Erhard, vd på Degerforsbyggen och fortsätter:

– I farten gavs direktiv om lika pannor då vi skulle byta tak på en av förskolorna i Strömtorp samtidigt och där var betongpannor, säger Erhard.

På frågan om det innebär att även bärläkten behöver bytas kan han inte svara.

Men det kan entreprenören, som bekräftar att så är fallet, då måtten inte stämmer annars. För entreprenören innebär det ytterligare två-tre veckors jobb.

– Vi kanske kan sätta in några fler så det går snabbare. Men sen upptäckte vi att skorstenen var dålig också, så den måste också åtgärdas, säger Gerson Schmitt.

Skyddsmärkning

Stadsarkitekt Susanna Weiberg berättar att byggnaden i detaljplanen är utmärkt med lilla eller gement q, som betyder att man ska gå extra varsamt fram med byggnaden. Den är även upptagen i kulturmiljöinventeringen som den äldsta byggnaden här.

– Så den ska naturligtvis bevaras i sitt ursprungliga utseende. Vi fick en påringning från någon som sett att de hade lagt betongpannor, men vi kände inte till innan att taket skulle bytas och hade inte fått någon fråga om material eller om att de behövde vår syn, säger Weiberg.

– Rättar de till misstaget är det inte mer med det, de har ju inte rivit något, säger hon vidare.

Är det inte vanskligt att göra såna här åtgärder utan att kontakta er innan?

– Jo speciellt vid såna här byggnader behöver man fråga oss. Som fastighetsägare är man alltid skyldig att se till vad det står i detaljplanen och utifrån det göra bedömning eller kontakta oss för att få hjälp att tolka vad bestämmelserna innebär.

– I plan- och bygglagen finns bestämmelser som säger att alla förändringar i byggnader ska göras varsamt och med hänsyn till byggnadens förutsättningar och utseende, även byggnader som inte har skyddsbestämmelse, säger Weiberg.

Artikeltaggar

Bygg- och miljönämndenDegerforsNyheterRickard ErhardSmältarbyggningenSusanna Weiberg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.