Hoppa till huvudinnehållet

Köper fastighet på Medborgargatan

Publicerad:
Degerforsbyggen köper Medborgargatan 19 A-C för 11,6 miljoner från SBO om kommunfullmäktige klubbar igenom köpet.
Degerforsbyggen köper Medborgargatan 19 A-C för 11,6 miljoner från SBO om kommunfullmäktige klubbar igenom köpet. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Kommunfullmäktige måste godkänna köpet. Om så sker så köper Degerforsbyggen nu den fastighet kommunen blockförhyrt sedan 2011 och som används som 65+ boende.

Det kommunala fastighetsbolaget Degerforsbyggen var med i budgivningen på Medborgargatan 19 A-B-C som Norecic AB, dotterbolag till Statens Bostads Omvandling AB eller SBO, beslutat sälja.

-Vi hade fått för oss att det skulle säljas till bokfört värde, men det var till marknadsvärde och det blev budgivning. Degerforsbyggen vann den och den slutade på 11,6 miljoner kronor. För att det ska bli giltigt måste fullmäktige godkänna det, berättar kommunstyrelseordförande Peter Pedersen (V).

Villkor

– Köpeavtalet är påskrivet men villkorat att köpet genomförs om fullmäktige ställer sig bakom. Men det fanns ingen avvikande uppfattning i kommunstyrelsen till förvärvet, säger Pedersen vidare.

Utöver köpeskillingen tillkommer lagfartsavgiften på 493 000 kronor.

Degerfors Kommun har sedan 2011 blockförhyrt fastigheten som Degerforsbyggen förvaltat och skött uthyrningen av lägenheterna i.

För äldre

Degerforsbyggens vd, Rickard Erhard, berättar att fastigheten från början byggdes om för att tillhandahålla bra boende med god tillgänglighet för äldre.

– Degerforsbyggen har inte för avsikt att ändra på den saken och tanken är att lägenheterna fortsättningsvis ska anvisas som seniorbostäder till de som är 65 år fyllda, eller äldre, berättar Erhard och tillägger:

– Det är totalt 18 lägenheter i byggnaden med nio på två rum och kök och lika många på tre rum och kök. Därtill finns även en gemensamhetslokal som vid bokning kan disponeras av de boende.

Hög ålder

I kommunstyrelsen konstateras att åldersstrukturen hos Degerforsbyggens hyresgäster håller en hög snittålder till skillnad från genomsnittet i riket, vilket för mindre landsbygdsorter som Degerfors inte är ovanligt. Därför anser man det extra viktigt att det finns ett bra boendealternativ för den äldre generationen.

Den beräknade driftkostnaden på fastigheten uppgår till 18 299 kronor per år för fastighetsbolaget, medan kommunen som hyr fastigheten står för den stora driftskostnaden som i sin tur respektive hyresgäst betalar via hyran. Den årliga hyresintäkten beräknas till 781 000 kronor. Driftnettot mot den totala förvärvskostnaden ger en direktavkastning motsvarande 6,31 procent.

Köpet innebär inte någon nyuplåning för bolaget och inte heller något nytt borgensåtagande för kommunens del.

Artikeltaggar

DegerforsDegerforsbyggenPeter PedersenPolitikRickard Erhard

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.