Hoppa till huvudinnehållet

Blandade åsikter om årets nya ord

Publicerad:
Astrid Lindén, bibliotekarie på Karlskoga bibliotek känner inte igen alla de nya orden men anser att inga av dem känns helt obegripliga. Foto: Ida Aronsson

“Bokashi” och “explainer” är två av de 33 nya ord som sammanställts i årets upplaga av nyordlistan. Vi har frågat tre språkliga Karlskogabor vad de tycker om de nya orden.

Varje år sammanställer svenska Språkrådet en lista på nya ord som på ett eller annat sätt varit aktuella under året som gått.

Lina Brunzell, butikschef på Akademibokhandeln i Karlskoga är en av dem som har läst igenom listan. Enligt henne innehåller den både kända och okända ord.

– Jag känner igen några av orden, som flossa och lårskav exempelvis. Men det är även väldigt många som jag aldrig har hört eller sett innan.

Överflödiga

Lina Brunzell säger att hon tycker att många av de nya orden känns onödiga.

– Det känns töntigt och onödigt att ha ett nytt ord jämnt för allt som man kan förklara på annat sätt. Svenskan kan vara nog krånglig ändå för många att förstå, säger hon.

Lina Brunzell, butikschef på Akademibokhandeln i Karlskoga tycker att många av de nya orden är “onödiga”.
Lina Brunzell, butikschef på Akademibokhandeln i Karlskoga tycker att många av de nya orden är “onödiga”. Foto: Ida Aronsson

Ett av orden på listan fångar dock Lina Brunzells intresse snabbt och blir direkt en favorit.

– "Beslutsblindhet" tycker jag är ett bra ord, det är en viktig sak så därför blir också ordet viktigt.

Oklarheter

Astrid Lindén arbetar som bibliotekarie på Karlskoga bibliotek och känner igen några av de nya orden men håller även hon med om att listan innehåller oklarheter.

– En del av de här orden har man aldrig tänkt på att de behövs, men de kanske gör det i vissa sammanhang, det är svårt för mig att bedöma.

Ett nytt ord som Astrid Lindén fattat tycke för är "förpappring".

– Det är ett ord som jag gillar eftersom förpappring ofta är ett problem i arbetslivet, att man fokuserar på pappersarbetet mer än kvalitén på det arbete man utför. Så jag tycker det är kul att det nu finns ett ord för det, säger hon.

Inte bara lånord

Astrid Lindén säger att hon ställer sig positivt till det faktum att nyordlistan inte bara innehåller lånord från andra språk.

– Det är bra att vi utvecklar det svenska språket, att vi inte bara lånar ord från engelskan. Lårskav är ju ett bra exempel på det , likaså flygskam.

Catarina Forsberg, chefredaktör och ansvarig utgivare på Karlskoga tidning och Karlskoga-kuriren säger att många av orden känns konstruerade.
Catarina Forsberg, chefredaktör och ansvarig utgivare på Karlskoga tidning och Karlskoga-kuriren säger att många av orden känns konstruerade. Foto: Roger Gleisner

Ansvarig utgivare och chefredaktör på Karlskoga tidning och Karlskoga-Kuriren, Catarina Forsberg säger att vissa av orden är jättebra medan andra är helt obegripliga.

– Flygskam är ett bra ord, likaså förpappring. Men Bokashi verkar krångligt och jag förstår inte ens förklaringen till det. Jag behöver en förklaring till förklaringen, säger hon.

Konstruerad

Catarina Forsberg säger att listan verkar vara lite väl oseriös och konstruerad.

– Det är väldigt mycket "blaha", det är många ord som jag inte alls förstår. Det känns som att de har tvingat fram många av dem, bara för att få ihop en lista.

Läs mer om årets nyordlista här:

Teknik och politik präglar nyordslistan

Artikeltaggar

KarlskogaNyheterSpråk

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.