Hoppa till huvudinnehållet

Intimt möte med Jessica Andersson

Publicerad:

Sångerskan Jessica Andersson slog igenom när hon vann Melodifestivalen 2003 som en del av duon Fame. Efter det har hon medverkat ytterligare sex gånger, deltagit i musikaler, jul- och sommarturnéer, agerat programledare och släppt en självbiografi. Nu är hon aktuell med sin första soloföreställning där hon på ett intimt, men ändå humoristiskt, sätt öppnar sig för publiken.

Jessica Andersson gästar Karlstad med en soloföreställning. Publiken får komma nära henne och lära känna henne på riktigt.
Jessica Andersson gästar Karlstad med en soloföreställning. Publiken får komma nära henne och lära känna henne på riktigt. Foto: Anders Sundkvist

Den 8 februari står Scalateatern värd för föreställningen På dejt med Jessica Andersson. Det blir turnéns fjärde stopp och efter det ska ytterligare 31 städer hinnas med. Turnén ska spegla Jessicas liv och den resa hon gjort genom åren.

– Många tror att livet som sångerska alltid är glitter och glamour, men så är det inte. Jag drabbas också av sorg och motgångar, vilket jag kommer att visa i föreställningen. Jag ska försöka vara så personlig som möjligt, säger hon.

Hon upptäckte att hon hade en bra sångröst som barn. Då var Carola Häggkvist hennes största idol.

- Jag var tio år när jag såg henne uppträda med Främling i Melodifestivalen och tänkte att jag ville göra samma sak någon gång.

Exakt tjugo år senare framförde Jessica Andersson och Magnus Bäcklund låten Give me your love i Melodifestivalens delfinal i Göteborg, där Carola var programledare.

- Cirkeln slöts, skrattar Jessica.

Uselt självförtroende

Som barn var Jessica Andersson väldigt blyg och vågade inte riktigt ta plats.

- Jag hade ett uselt självförtroende och en otrolig scenskräck, säger hon.

Trots det vågade hon delta i skolans talangtävlingar och växte mer för varje applåd hon fick.

- Jag ville utsätta mig för mina rädslor för att kunna bli av med dem på sikt.

I dag har hon lärt sig att ta en scen, men spår av barndomens osäkerhet finns fortfarande kvar.

- Scenen är min hemmaplan i dag. Ändå är jag nervös inför varje gång jag ska gå upp på den. Innan det är dags brukar jag dra mig undan för att få ladda upp i fred.

Flyttat runt

Nyligen flyttade Jessica med sin familj till Onsdala efter att ha bott i Trollhättan i drygt 20 år. Under åren har hon fått en egen stjärna i Trollhättan Hall of fame.

- Det finns en park i staden där man har cementerat ned stjärnor med namn på folk som har betytt något för Trollhättan. För mig, som inte ens är därifrån ursprungligen, betyder det väldigt mycket.

Utöver Trollhättan har Jessica också spenderat mycket tid i Filipstad.

- Jag flyttade runt väldigt mycket när jag var liten då min mamma hade en missbruksproblematik. Jag spenderade bland annat många somrar i Filipstad hos en stödfamilj. Några av mina allra ljusaste barndomsminnen finns där.

Jessicas barndom är något som tas upp i hennes självbiografi, När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var, som släpptes 2009. Där berättar hon om sorgen över att behöva flytta ifrån sin mamma som barn och hur det har påverkat henne i dag. Något hon också återberättar i föreställningen.

- Mamma har alltid funnits där men jag och mina syskon har inte växt upp med henne. Kontakten var väldigt sporadisk och skedde mest kring högtidsdagar, vilket har lett till att de dagarna känns jobbiga även i dag. Den där saknaden och jobbiga känslan jag hade som barn smyger sig på.

Försonats med föräldrarna

Den trasiga relationen höll i sig ända in i vuxna år, men efter att Jessicas bok släpptes kom hon och mamman äntligen närmare varandra.

- Vi kunde prata på ett annat sätt och jag tror att hon förstod mig. Vi fick en väldigt fin kontakt.

För ett halvår sedan gick Jessicas mamma bort.

- Jag är så glad för att vi hann försonas och lära känna varandra, men också väldigt ledsen över att hon inte fick vara med längre, säger Jessica.

Var det svårt att förlåta?

- Nej. För mig var det så pass viktigt och eftersom mamma också ville det blev det ganska lätt. Jag har syskon som inte har kunnat förlåta, men alla är olika.

Har det funnits någon pappa med i bilden?

- Ja, men han gick bort för fyra år sedan. Kontakten med honom under barndomen var också väldigt sporadisk. Jag var hos honom någon vecka under sommarloven, men inte mer än så. Mot slutet stod vi dock varandra närmre, så jag har haft förmånen att få försonas med båda mina föräldrar.

Hur stor plats har den här delen av dig i föreställningen?

– Inte jättemycket, men det har varit viktigt för mig att få toucha det ämnet och ge min mamma en värdig hyllning. Men det är så mycket annat som ska klämmas in på 90 minuter, så det blir inte fokus på det.

Intimt och personligt

Namnet på turnén kom Jessica på själv. Målet är att publiken ska få komma så nära henne som möjligt och få lära känna både artisten och personen i henne. Hon vill skapa ett personligt möte.

- Och vad är mer personligt än att gå på dejt? säger hon.

En berättelse om hennes liv fullt med självironi och humor.

- Jag visar upp allt ifrån Lets dance, Mello och musikaler till privata och sårbara sidor av mig. Jag vill att man ska gå därifrån med glädje men ändå känna att man har blivit berörd på något sätt.

Jessica Andersson gästar Karlstad med en soloföreställning. Publiken får komma nära henne och lära känna henne på riktigt.

  • Duon Fame vann Melodifestivalen 2003 med låten Give me your love. Det blev Jessica Anderssons genombrott.
    Duon Fame vann Melodifestivalen 2003 med låten Give me your love. Det blev Jessica Anderssons genombrott. Foto: HENRIK MONTGOMERY
  • I år medverkade Jessica i Melodifestivalen för sjunde gången.
    I år medverkade Jessica i Melodifestivalen för sjunde gången. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Artikeltaggar

FilipstadJessica AnderssonMusik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.