Integration på riktigt

Insändare
PUBLICERAD:
Att vara it-guide är ett bra sätt att komma in i det svenska samhället, menar dages insändarskribent.
Foto: FREDRIK PERSSON
Många drömmer idag att ha ett jobb att gå till. Men resan till att skaffa ett jobb är mödosam vare sig man är en vuxen person eller en ungdom som letar efter ett extrajobb vid sidan av studierna.
Arbetssökanden känner igen ångesten över jobbsökandets alla processer; sökandet, intervjuer, väntan på svar från alla 30 jobb man har sökt och till slut ett mail som lyder “Tack för din ansökan men vi har valt att gå vidare med en annan ansökan än din”.
En grupp som riskerar att drabbas av den här processen hårdare än andra är nyanlända ungdomar.
I 2015 kom 39 000 asylsökande ungdomar mellan 13 och 17 år till Sverige. I vissa kommuner är nu mellan 30 och 50 procent av eleverna i gymnasieåldern nyanlända. Exempel på dessa kommuner är Åsele, Östra Göinge och Ragunda. Detta plötsliga ”överskott” av ungdomar medför både möjligheter för utvecklingen av kommunen och utmaningar i form av skolan, integration, bostad och senare arbete. Det ställer krav på en flexibel och omorganiserade skola och arbetsplatser för unga vuxna.
I förebyggande syfte, för att undvika framtida socioekonomiska problem, måste myndigheter, arbetsgivare men framförallt “vanliga människor” i samhället ta sitt ansvar och möta dessa ungdomar och deras framtidsoro. Det finns vägar att gå.
Jag vet. Jag kom till Sverige för sex år sedan, och jag hade tur att få möjligheten att komma med i IT-Guide, där nyanlända ungdomar lär svenska seniorer mer om internet och den digitala världen. IT-Guide skapar möten, mellan äldre svenskar och ungdomar som är nya i Sverige. Möten skapar gemenskap och förståelse för varandra.
Samtidigt har jag, och alla andra IT-Guider, lärt oss bättre svenska och fått mer förståelse för svensk kultur och samhällets koder genom dessa möten.
“Språket är nyckeln till samhället ” sa min lärare till mig i gymnasiet efter att han berömde mig för min presentation inför klassen och tyckte att jag hade lärt mig enormt mycket svenska under då mina två år i Sverige. Mina erfarenheter ute i samhället bekräftade hans påstående.
Jag vet vad det berodde på.
Det var tack vare att jag kunde vara IT-Guide. Så lärde jag mig språket bättre, och min motivation till att lära mig mer bara ökade ju mer jag lärde mig. Jag lärde mig även att ett arbete också kan vara en viktig nyckel till många dörrar. Att tillhöra ett sammanhang, en grupp av människor, att känna och veta att man är en viktig individ och kan ge något till andra.
Jag vet, att jag också som IT-Guide har utvecklat mina färdigheter som inom ledarskap, och social kompetens. Dessa färdigheter bygger jag vidare på.
Hur kan vi då hjälpa fler nyanlända ungdomar att lära sig språket och ta första steget in till arbetsmarknaden? Hur kan vi skapa integration? Integration på riktigt? Nyanlända ungdomar är mycket motiverade att ta klivet in på arbetsmarknaden och etablera sig.
Trots detta är arbetslösheten hos denna grupp 15–20 procent högre än bland personer födda i Sverige av svenska föräldrar. Det vore ansvarslöst att skylla detta på ungdomars brist på svenska språket eller kompetens. Samhället kommer att gå miste om mycket hög potential om inte denna motivation, stora kompetenser och engagemang att vara aktiv, tas till vara och matchas med de behov som finns hos Sveriges arbetsgivare.
Jag vet att en av de viktigaste handlingarna vi kan göra för en bättre integration är att sluta vara rädda och fördomsfulla mot alla ungdomar, i synnerhet nyanlända ungdomar. Det behövs kreativa och nyskapande projekt för att klara av utmaningen – IT-Guide är ett av dem. Det borde finnas mer stöd och möjligheter för de projekt som lyckas bra med sitt mål att utveckla ungdomar. Jag vet att många fler ungdomar som jag, nya i Sverige, inget hellre vill än att få vara med i ett sammanhang, få motivation i livet, få bli en del av det nya samhället.
Jag vet det, för jag är en av dem som har haft tur att få den chansen.
Den möjligheten borde fler få.

Esra Yildirim

Utbildningsledare IT-Guide Karlskoga

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.