Hoppa till huvudinnehållet

Karlskogaboxarens stora framsteg

Publicerad:
Cassandra Gählman vill ta nästa steg i boxningen Foto: Jonas Griberg

Hon började så sent som i september förra året. Men redan nu har Karlskogaboxaren Cassandra Gählman vuxit ut till en lovande talang.

– Det har känts bättre och bättre för varje dag, säger hon.

Cassandra Gählman är 15 åringen som vågade ta steget från fotbollen till den mansdominerade sporten, boxning. Ett val som hon nu inte ångrar en enda sekund.

– Jag fastnade direkt, förklarar hon.

Den 22 september 2018 gick Gählman sin första diplommatch i Hallstahammar. Visserligen blev det förlust med 27–28 men bara månaden senare kom karriärens första seger i samma stad för den korta fightern, som tävlar i Mellansvenska boxningsserien.

– Första vinsten var såklart väldigt kul. Efter det har jag utvecklats hela tiden och totalt har det blivit fyra matcher fram tills nu.

Formkurvan pekar uppåt

Att utvecklingen gått så pass snabbt är ingen slump. Värmländskan har satsat helhjärtat på boxningen sedan starten.

– Det har gått väldigt bra, jag har själv sett att jag gått fram snabbt och utvecklat mitt spel väldigt mycket. Framförallt när det kommer till styrkan och konditionen.

Men BK Avanceboxaren är inte den enda tjejen i klubben. Som sparringpartner har hon 17-åriga Elin Karlsson som tävlar i den vanliga klassen – vilket ger Gählman en stor fördel inför framtida fighter.

– Jag har alltid stött på tufft motstånd, men matcherna har ändå varit jämna trots att mina motståndare tävlat längre än vad jag gjort.

Fight mot svenska mästarinnan

Cassandra avslutade 2018 med att möta den regerande svenska mästarinnan i diplomklassen, Nathalie Özgun från BK Rapid.

– Den matchen var väldigt svår, men samtidigt så lär jag mig oerhört mycket av sådana motståndare. Det är nyttigt för mig att gå tuffa matcher så jag fortsätter att utvecklas.

Gählman, som beskriver sig själv som en vinnarskalle av högsta rang, har inget emot att få stöta på tuffare motstånd.

– Jag vill ha lite av båda. Det är bra så som jag tränar nu. Då möter jag tuffa motståndare i matcher som ändå är jämna.

Cassandra har en boxningssäck hemma som hon kan träna med.
Cassandra har en boxningssäck hemma som hon kan träna med. Foto: Jonas Griberg

Tränat hårdare

Inför denna säsong har 15-åringen ökat träningsdosen en aning. Nu i veckan startar säsongen på allvar.

– Det har blivit någon enstaka träning under lovet men på måndag börjar allvaret. Jag ska försöka lägga in mer träningar och göra det hårdare. Vid denna tid på året så är det mer matcher.

Målsättningen?

– Att utvecklas så mycket som möjligt och kunna träna mycket inom laget men även besöka andra klubbar och träna där. Jag satsar på att ta så mycket poäng som möjligt inom de tävlingar jag ställer upp i.

Vad är det framförallt du vill utveckla?

– Väldigt mycket snabbheten och även kunna läsa av min motståndare bättre för att se vart deras slag kommer.

Har ingen brådska

Även om lagkompisen och sparringpartnern fightas i en högre serie så ser inte Cassandra Gählman någon brådska med att gradera upp sig under det närmsta året.

– Efter denna säsong har jag inga planer på att gå större matcher, utan jag vill fortsätta gå diplommatcher. Jag vet några som kände att de ville gå upp till en högre klass direkt men det är ett stort hopp. Jag känner att jag inte riktig vill hoppa upp direkt utan fortsätta att utvecklas mer där jag är nu.

Artikeltaggar

Boxning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.