Hoppa till huvudinnehållet

105-årige profilen död – dansade i ett sekel

Publicerad:
Sten Bolling under en trivseldans i Degerforsparken under sommaren 2017
Sten Bolling under en trivseldans i Degerforsparken under sommaren 2017 Foto: Christoffer Tuulik

Sten Bolling, dansante 105-åringen från Askersund, gick nyligen bort efter en tids sjukdom. Han dansade in i det sista två gånger i veckan, ofta i Degerfors folkets park om somrarna, alltid med damerna på vänt.

Sten Bolling, född i Åmmneberg år 1913, senare bosatt i Hallsberg har nyligen avlidit 105 år gammal, vilket familjen uppger för Sydnärkenytt.

Han blev på senare år känd som den energiske hundraårige dansaren och har sedan år 2012 medverkat i många reportage och artiklar i Karlskoga Tidning och Kuriren, i anslutning till sommardanserna i Degerfors folkets park.

Fyllde 105 år i september

Senast i somras då Sten Bolling med dansanta steg i händerna med sin nyförlovade kärlek Solweigh, 72, sa:

– Jag vill dansa i alla fall fem år till och kan jag inte det får jag tacka och ta emot för det som varit. Numera dansar jag två gånger i veckan och mår övervägande bra. Jag fyller 105 år i september.

Den färgstarka, härliga profilen har i tidigare reportage också utvecklat sin syn på livet, samhällsutvecklingen och dansen:

– Jag har dansat hela livet, ja, med lite uppehåll när jag blev pensionär 1978 då renoverade jag huset under ett par år.

Se och hör 103-åringen berätta om sitt liv

Bolling dansade hela livet, faktiskt i ett helt sekel, efter att att han tog sina första danssteg som femåring år 1918 på dansbanan i Askersund.

Sten Bolling under en dans i Degerfors sommaren år 2013.
Sten Bolling under en dans i Degerfors sommaren år 2013. Foto: Ellinor Isaksson

Sommaren 2017 sa han följande i ett reportage i Karlskoga Tidning och Kuriren:

– Jag åker på två till tre danser i veckan och stannar tills det är slut, det går av bara farten för jag har bra kondition. Fart och energi på dansbanan och att vara sig själv är det som damerna gillar, skrockar han.

Och fortsätter:

– Alla mina kompisar sitter i rullstol och det är jag tacksam för att inte behöva göra. Jag var nyligen till Bulgarien i två veckor, det gäller att njuta av livet.

Läs mer:

Lever ett aktivt liv som dansare och konstnär"Jag ska dansa tills jag fyller 110 år"103-åring mötte 104-åringFår jag lov, min sköna?104-åringen dansar än – trivseldanserna populära

Artikeltaggar

AskersundDansFamiljHallsbergMeraSten Bolling

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.