Hoppa till huvudinnehållet

Flyktingen som drömmer om landslaget

Publicerad:
Segraren Gholam Soltani utsågs, i konkurrens med 206 andra anmälda deltagare, till hela Vänercupens bäste brottare. Detta efter att ha vunnit samtliga sina tre matcher på teknisk överlägsenhet på mindre än två minuter.
Segraren Gholam Soltani utsågs, i konkurrens med 206 andra anmälda deltagare, till hela Vänercupens bäste brottare. Detta efter att ha vunnit samtliga sina tre matcher på teknisk överlägsenhet på mindre än två minuter. Foto: PRIVAT

Gholam Soltani kom till Degerfors hösten 2017 och bedöms hålla landslagsklass i fristil. Soltani kan dock inte tas ut då han saknar uppehållstillstånd.

– Det är min dröm, att få uppehållstillstånd och tävla för Sverige, säger jättelöftet.

Gholam Soltani, 19, började träna brottning hemma i Afghanistan för drygt tre år sedan.

– Jag började med MMA först. Men jag blev skadad i ansiktet och då ville inte mamma att jag skulle fortsätta med MMA. Hon tvingade mig att börja med brottning i stället, säger Soltani och skrattar.

Trots den stora kärleken till kampsporten var uppväxten i Parvan, en liten provins i nordöstra Afghanistan, långt från enkel.

– Det finns många talibaner i min stad. Det var krig nästan hela tiden.

Soltani valde att fly oroligheterna och hösten 2017 anlände han, efter en kort sejour i Norge, till Sverige och lilla Degerfors.

"Hjälper mig hela tiden"

Soltani hade då redan slutat trea i en stor tävling i Afghanistan och ville inget hellre än att fortsätta träna och tävla i Sverige.

Den nyanlände flyktingen fick, tack vare hjälp från andra afghaner i Degerfors, kontakt med Hilti Akademi Nord IF i Örebro. Klubbkollegorna blev chockade när Soltani, som tävlar i fristil, äntrade mattan för första gången.

Ett drygt halvår efter ankomsten till Degerfors vann Soltani Lilla Mälarcupen, Sveriges största fristilstävling, efter fem raka segrar och 77–40 i tekniska poäng.

– Akademin är jättebra. De hjälper mig hela tiden och är snälla mot mig.

Efter en ännu mer övertygande seger i Västkustträffen, tre raka 10–0-segrar, var det på lördagen dags för karriärens tredje Sverigetävling i form av Vänercupen i Lidköping.

Soltani utsågs, i konkurrens med 206 andra anmälda deltagare, till hela tävlingens bäste brottare och det var sannerligen svårt att argumentera mot utnämningen.

Degerforsbon vann finalen mot Sandvikens BK:s Melvin Peterzon, samma brottare som han finalslog i Lilla Mälarcupen, med 10–0.

– Det kändes mycket bra att ta förstaplatsen. Jag mötte en svensk kille som också är duktig, men jag tänkte att "jag måste vinna den här matchen".

207 brottare och du fick priset som bäst av alla, hur känns det?

– Det sa han redan innan, att "jag ska ha det där priset", säger stolta flickvännen Anna Holm och ler.

Soltani var i sådan särklass att han vann samtliga tre matcher på teknisk överlägsenhet, omedelbar seger tack vare ledning med tio poäng, på mindre än två minuter.

De tekniska poängen i de tre matcherna blev 30–1 och den enda poängen Soltani släppte till tyckte han var klart feldömd.

– Motståndaren får en poäng om jag hamnar utanför mattan, men jag hade ena foten innanför.

Prestationen blir inte mindre imponerande av att Soltani tvingades "blixtbanta" ner sig från 74- till 70-kilosklassen kort inför tävlingen.

– Han ville gå i 74-kilosklassen för att få mer motstånd, men det fanns inga motståndare. Vi har märkt det... Att när de andra ser att Gholam är med så försöker de ta en annan klass för att slippa möta honom, säger Anna Holm med ett skratt.

– Han hade ett jobbigt dygn innan, han fick plocka två kilo och hade ingen energi alls. Ändå vann han första matchen med 10–0.

Efter en tuff uppväxt stortrivs Soltani, av förklarliga skäl, nu med livet i Degerfors. Förutom ett liv i fred och en sportslig succéstart har han fått en helt ny familj i flickvännen Anna och hennes fyra barn.

– Alla människor här är snälla och hjälper mig och Anna hjälper mig hela tiden. Jag är mycket glad över att vara här i Degerfors.

Blir det någon brottning här hemma, Arvid?

– Det blir det, kan jag säga... De brottas hela tiden och lillebror också, ler mamma Anna.

Jättelöftet Soltani, är trots elva raka segrar med 137–41 i tekniska poäng, långt från nöjd än.

Karriärens stora mål är att få ge tillbaka till Sverige på brottarmattan och en av tränarna i Hilti Akademi Nord har sagt att han alla gånger är bra nog för landslaget.

Siktar på SM-guld i maj

Det stora problemet är att Soltani saknar uppehållstillstånd och därmed inte är uttagningsbar.

– Jag har ingenting just nu, inga papper.

Brottaren ska söka asyl inom kort och hela familjen ber för ett positivt beslut.

– Det är min dröm, att få uppehållstillstånd och tävla för Sverige och tävla utomlands.

I väntan på det stora beskedet hoppas Soltani försvara sin titel i Lilla Mälarcupen i mars innan det är dags för SM-debut i maj.

– Jag måste försöka ta förstaplatsen i SM också, i 70 kilo. Jag måste kämpa, säger Soltani med ett leende.

Förbundskapten Mehdi Farokhian säger så här om Soltanis framfart:

– Det kommer många duktiga killar till Sverige och får dom uppehållstillstånd och blir svenska medborgare har de möjlighet att representera Sverige. Det är bra killar som har fristilen i bakgrunden hemifrån. De är en resurs för Sverige och fristilen i Sverige, säger Farokhian.

– Vi kanske träffas på Lilla Mälarcupen och förhoppningsvis kommer glädjebeskedet att han får stanna i framtiden.

Soltani har elva raka segrar sedan ankomsten till Sverige. Nästa mål är att försvara segern i Lilla Mälarcupen, Sveriges största fristilstävling, i mars och sedan vinna SM i maj.
Soltani har elva raka segrar sedan ankomsten till Sverige. Nästa mål är att försvara segern i Lilla Mälarcupen, Sveriges största fristilstävling, i mars och sedan vinna SM i maj. Foto: PRIVAT

Artikeltaggar

BrottningDegerforsGholam SoltaniSport

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.