Hoppa till huvudinnehållet

Stort rekord för Moelven

Publicerad:
Morten Kristiansen är koncernchef för Moelven Industrier ASA och kan glädjas åt ett historiskt resultat.
Morten Kristiansen är koncernchef för Moelven Industrier ASA och kan glädjas åt ett historiskt resultat. Foto: Moelven Industrier ASA

Moelven Industrier ASA har anledning att fira. Inte bara 120 år som företag i år, koncernen hade nämligen 2018 sitt bästa fjärde kvartal någonsin. Det årliga resultatet är dessutom det näst bästa i koncernens historia.

Ett flertal av Moelvens projekt fick stor uppmärksamhet under föregående år. Vid Moelven Valåsen AB i Karlskoga resulterade “det digitala sågverket” i nya patentansökningar och robotlinjen vid Moelven Byggmodul AB i Värmlandsbro nominerades nyligen till utmärkelsen “Top Five Innovations” av den amerikanska organisationen Hive 50. Nomineringen är den första som går till ett projekt utanför USA uppger Moelven i ett pressmeddelande.

Moelven uppvisar ett preliminärt årsresultat på 638,9 miljoner norska kronor, en ökning med 218,5 miljoner jämfört med 2017. Fjolårets omsättning beräknas till runt 11 miljoner norska kronor.

Svängande konjunktur

Koncernchefen Morten Kristiansen menar att stora exportmöjligheter har bidragit kraftigt till det positiva resultatet.

– Det är fortfarande stor efterfrågan på sågade trävaror och industrivirke från Timber Division och där har vi världsekonomin och intresset för hållbara produkter på vår sida, säger han i ett pressmeddelande.

Även Wood-divisionen, med bland annat byggmaterial och utomhusprodukter, ökade under förra året. Divisionen för byggsystem, som omfattar limträ, byggmoduler och systemarmaturer, har däremot visat upp ett skiftande resultat och Morten Kristiansen menar att de olika divisionerna påverkas olika konjunktursvängningar både lokalt och internationellt.

I år firar Moelven 120 år som företag och koncernen planerar att fortsätta arbetet framåt på samma sätt som tidigare.

– Det innebär att vi ständigt arbetar med att utveckla våra medarbetare, våra produkter och vårt kundbemötande. Utan utveckling och framtidsplaner är det lätt att hamna på efterkälken, säger Morten Kristiansen.

Intensivt arbete väntar

Trots att 2018 kan summeras med goda resultat finns det några områden som enligt Morten Kristiansen inte riktigt nått upp till förväntningarna.

– HMS-arbetet har varit viktigt under 2018 och vi har sett en förbättring i utvecklingen av antalet skador. Men fortfarande är antalet skador för högt och vi har ett intensivt arbete framför oss för att få bukt med detta. Varje skada är en skada för mycket, säger Kristiansen i ett pressmeddelande.

Moelven Industrier ASA har 37 produktionsbolag fördelade på 46 produktionsplatser i Sverige och Norge, bland annat i Karlskoga. Koncernen har totalt 3 500 anställda.

Artikeltaggar

EkonomiKarlskogaMoelven Byggmodul ABMoelven Valåsen ABTräindustriVärmlands länVärmlandsbro

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.