Hoppa till huvudinnehållet

Elever som aldrig åkt skidor – ska på skidresa

Publicerad:
Här är några av eleverna i Skol IF, som tillsammans med lärare står bakom resan: Shena Maarof, Alva Herlufscen, Isabella Pallin, Edvin Lindström och Josefin Hammarbäck. Foto: Christoffer Tuulik

Ungdomar som inte kan åka skidor får en chans att lära sig när skolidrottsföreningen vid Möckelngymnasiet åker på skidresa till Säfsen. Allmänheten har skänkt kläder och länsstyrelsen finansierar resan som sker i veckan.

Elever och lärare i Skolidrottsföreningen, Skol IF, fick idén om skidresan för nästan ett år sedan: att ge dem elever som inte kan åka skidor en möjlighet att lära sig.

Enligt elevassistenten Marcus Leandersson handlar det mestadels om nyanlända elever vid Möckelngymnasiet, som aldrig har stått på ett par skidor, men också om svenska elever som inte haft möjligheten att åka iväg på skidresa tidigare.

Föreningens vision med resan är att öka gemenskapen mellan olika grupper på Möckelngymnasiet, att de nyanlända eleverna på språkintroduktion och introduktionsprogrammet ska göra något ihop med elever som studerar på de nationella programmen.

– Det är ett integrationsprojekt för de som inte kan åka skidor, att de också får en chans och prova. Samtidigt är alla elever välkomna att följa med oss. Det är något helt nytt som vi inte gjort tidigare och eleverna varit med och planerat, säger elevassistenten Marcus Leandersson.

60-tal personer

Det finns plats för cirka 50 elever att följa och ett tiotal lärare kommer närvara på plats i Säfsen, där det också blir övernattning mellan torsdag och fredag i veckan. Skidlärare både från Möckelngymnasiet såväl som några inhyrda ska finnas till hands för eleverna i skidbackarna.

– Det roligaste är att de som är ovana får chansen att prova en ny sak samtidigt som dem får lära känna oss och vice versa, säger eleven Shena Maarof, aktiv i Skol IF.

Hon ska tillsammans med några elever ur Skol IF-styrelsen följa med på resan till Säfsen.

– Det är viktigt att de får en chans att prova aktiviteter och lära känna andra svenskar, vi ordnar turneringar i bland, det är ett sätt att föra samman människor, säger eleven Edvin Lindström.

Resan sker i samarbete med Möckelnföreningarna, finansieras i ett integrationsprojekt av länsstyrelsen och kommer kosta cirka 80 000 kronor att genomföra.

Kommunen som aviserat eventuella nedskärningar inom gymnasieverksamheten går därmed inte in med några pengar.

Möckelngymnasiets elever brukar få möjlighet att åka på en årlig skidresa till Branäs, men enligt uppgifter är årets skidresa inställd på grund av det ekonomiska osäkra läget i gymnasienämnden.

– Det skulle inte vara möjligt att göra just den här skidresan om vi inte skulle ha fått det här bidraget. Den här resan är inte kommunen inblandad i ekonomiskt, säger Marcus Leandersson.

Eleverna som deltar på resan fick information under fredagen – då de fick hämta ut kläder som skänkts från elever, lärare och allmänheten.

– De är mycket tacksamma över att få den här möjligheten, vi är mycket glada över att människor skänkt vinterkläder till oss. Det visar vilken kraft vi har tillsammans. Vi behöver fortsatt fler termobyxor av olika storlekar, om någon vill lämna in i början av denna vecka, fortsätter Leandersson.

Artikeltaggar

IntegrationKarlskogaLänsstyrelsenMöckelngymnasiet KarlskogaNyheterSkola och utbildning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.