Kunglig invigning av vinterrally

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Prins Carl Philip inviger årets upplaga av Rally Sweden.
Foto: Thomas Johansson/TT
Snart är det start för årets upplaga av rallyts vinterfestival, nämligen Rally Sweden. I år invigs det av en riktigt motorfantast, H.K.H. Prins Carl Philip.

Prins Carl Philip, som har ett stort motorintresse och även är Hertig av Värmland, inviger årets upplaga av Rally Sweden på Färjestad travbana torsdagen den 14 februari. Startskottet går på fredagen på sträckan Hof Finnskog.

Rally Sweden, som för många är mer känt som Svenska rallyt, startade redan 1950. Sedan 1965 har rallyt varit en vintertävling, då vann Tom Trana i en Volvo PV.

Stig Blomqvist har med sina sju segrar, först med bilar av märket Saab och sista två gångerna i Audi, vunnit flest gånger.

Vinterfestival

Loppet har ställts in tre gånger. 1974 var första året. Då ställde man in på grund av oljekrisen. 1990 var det vädret som satte stopp för tävlingen och 2009 fick tävlingen stå över VM statusen till förmån för Norge och ställdes därmed in.

Rallyt ses som en riktigt vinterfestival för entusiaster. En tävling där de 200 000 åskådarna får uppleva rallyt på riktigt nära håll. Tävlingarna håller på i fyra dagar och sista etappen körs i Torsby, där kommer också segraren att koras.

Prinsen kommer efter invigningen, att vara kvar och se rallyts första sträcka under fredagen.

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.