Hoppa till huvudinnehållet

Kontrabaslärare och samordnare

Publicerad:
Anna jobbar som kontrabaslärare på Kulturskolan och är Karlskoga konsertförenings nya samordnare. I tjänsten ingår även spelningar tillsammans med framför allt stråklärarna.
Anna jobbar som kontrabaslärare på Kulturskolan och är Karlskoga konsertförenings nya samordnare. I tjänsten ingår även spelningar tillsammans med framför allt stråklärarna. Foto: Roger Gleisner

Karlskoga konsertförenings nya samordnare Anna Holm Ek flyttade till Karlskoga i augusti förra året tillsammans med man och barn. Hon trivs förträffligt som föreningens spindel i nätet, och med jobbet som lärare på Kulturskolan.

– Det gick väldigt fort. Vi hittade ett hus men kunde inte flytta in direkt så vi mellanlandade på vandrarhemmet en period och där fick vi ett fantastiskt bemötande, berättar Anna.

Piano först

Hon föddes i Karlstad och växte upp i Stockholm. Hennes mamma var pianopedagog och hade elever hemma. I sexårsåldern började Anna spela piano. Kontrabasen som är hennes huvudinstrument började hon spela som 12-åring. Sin musikutbildning har hon fått vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Ett stort intresse är att komponera och arrangera musik.

När möjligheten att jobba som stämledare för kontrabas i Nordiska kammarorkestern dök upp i augusti 2011, flyttade hon tillsammans med sina två barn till Sundsvall.

Där träffade hon trumpetaren Magnus Ek som jobbade som producent på Musik Västernorrland.

– Han bjöd in mig i ett band som spelade latinamerikansk musik, vilket var väldigt trevligt. Ett par år senare insåg vi att vi ville vara mer än spelkompisar. Det blev bröllop och familjen utökades med ytterligare två barn.

– Under en period bodde vi på folkmusiknästet Tobo utanför Tierp men återvände till Sundsvall.

Anna började spela kontrabas när hon var tolv år.
Anna började spela kontrabas när hon var tolv år. Foto: Roger Gleisner

Karlskoga lockade

Via en Facebookgrupp fick Anna och Magnus information om två lediga lärartjänster på Kulturskolan i Karlskoga. Eftersom hon redan åkte till Örebro för att spela i Svenska kammarorkestern, kändes det inte så långt borta att söka jobb i Karlskoga.

Under intervjun fick paret en väldigt positiv bild av Kulturskolan och Karlskoga.

Både Anna och Magnus blev erbjudna jobben och på så sätt blev familjen Karlskogabor.

I augusti började de jobba på Kulturskolan och en månad senare fick de äntligen nycklarna till huset.

– I våra tjänster ingår att spela i orkester. Det är väldigt bra för musiklivet i Karlskoga.

Alldeles nyligen blev Anna samordnare i Karlskoga konsertförening och det innebär en hel del jobb.

– Jag är sammankallande till programråd, går på styrelsemöten, bokar artister och ser till att allt omkring konserterna fungerar tillfredsställande. Lite som spindeln i nätet kan man säga.

Ingår i jobbet

På Kulturskolan ger Anna individuella kontrabaslektioner och är med och leder elevensembler. I jobbet ingår även spelningar tillsammans med andra lärare, framför allt med de andra stråklärarna. Bland annat musicerar de på olika skolor och seniorboenden.

Anna gillar dans i alla former och dansar själv argentinsk tango, lindy hop och salsa. Modern dans uppskattar hon att titta på och utöver det läser hon böcker, stickar och virkar.

  • Foto: Roger Gleisner
  • Foto: Roger Gleisner
  • Foto: Roger Gleisner
  • Foto: Roger Gleisner
  • Foto: Roger Gleisner

Artikeltaggar

Anna Holm EkFamiljKarlskogaKarlskoga konsertföreningKarlskoga kulturskolaNöje/Kultur

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.