Hoppa till huvudinnehållet

Granbergsdalseger i Ungdomsvasan

Publicerad:
Reporter Dennis Pavlovic
Dennis Pavlovic
dennis.pavlovic@kt-kuriren.se
Granbergsdals storlöfte Ludvig Berg vann Ungdomsvasan 2019.
Granbergsdals storlöfte Ludvig Berg vann Ungdomsvasan 2019. Foto: PRIVAT

Ludvig Berg var, efter förlust i en rafflande spurtstrid, en väldigt besviken tvåa i Ungdomsvasan 2017. På söndagen tog Granbergsdallöftet stor revansch.

– Jäkligt skönt. Det var mitt mål med dagen, säger Berg.

Ludvig Berg tog tre medaljer, två individuella silver och ett lagguld, när USM avgjordes helgen 9–10 februari.

Helgen därpå blev det guld i Lilla VM och Berg hakade, föga förvånande, på i tätklungan även i Ungdomsvasan (19 kilometer).

– Det var ganska låg fart, vi var 30 stycken i förstaklungan. Efter första milen kände jag att "det måste hända något, det är alldeles för många som hänger på".

Granbergsdallöftet, som tävlar i H15–H16, åkte upp i ledning och höjde tempot.

– Jag märkte att fältet började sträckas ut lite. Jag fick med mig två–tre stycken och vi drog ifrån, säger Berg.

– Vi låg ihop och hjälptes åt att dra lite. Med tre kilometer kvar bestämde jag mig för att lägga mig som trea och ladda inför upploppet.

Snart gick tankarna tillbaka till den 26 februari 2017, då Berg slutade tvåa i Ungdomsvasans H13–H14-klass efter en svidande spurtförlust mot Domnarvets GOIF:s Mattias Andersson.

Duon korsade mållinjen inom samma sekund.

– Då var det lite surt... När vi kom in och var tre stycken med en halv kilometer kvar tänkte jag "jag ska fan inte bli tvåa igen, det finns inte", säger Berg.

– Jag kände mig jäkligt stark. Inte så sliten, utan att jag hade lite mer att ge. Sista uppförsbacken innan upploppet gick jag ut och förbi. Jag höll det under sista nedförsbacken och drog ifrån på upploppet.

Simon Nilsson femma

Ludvig Berg vann på 48.55, fem sekunder före Kalle Georgsson från Högbo GIF och Vasaloppsrevanschen var ett faktum.

– Först och främst var det jäkligt skönt, en liten lättnad. Det var mitt mål med dagen, det var bara att vinna när det var sista året vi fick tävla i Ungdomsvasan och jag hade varit tvåa som bäst, säger Berg.

– Jag hade formen och har haft en bra säsong. Det kändes som att det fanns goda chanser till att göra det och nu känns det riktigt bra.

Efter ett strålande februari ställer formstarke Berg, som börjar på skidgymnasiet i Torsby i höst, nu upp i norska mästerskapet i helgen.

– Där ska jag nog inte räkna med seger, jag möter 300–400 norskar. Men jag siktar på en bra placering, topp fem eller topp tio vore kul.

Granbergsdals IF:s Simon Nilsson imponerade också stort i H15–H16. Nilsson slutade femma, 33 sekunder efter sin segrande lagkamrat.

Albin Källiden blev 24:a i samma klass (3.06 efter) och Elias Hedlund 43:a (9.31 efter) trots att han bröt en stav.

Övriga GIF-resultat:

H11–12 (9 kilometer): 48) Axel Lindblad.

D13–14 (9 kilometer): 14) Ida Bervenståhl.

H13–H14 (9 kilometer): 16) Melwin Törshagen.

Artikeltaggar

Ludvig BergLängdskidåkningSport

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.