Hoppa till huvudinnehållet

Dom mot illegal trafikskola står fast

Publicerad:
Såhär såg det ut i april 2016 när Ekobrottsmyndighetens svarta Volvo var på plats utanför trafikskolan i Karlskoga, när en razzia genomfördes. Foto: Anders Persson

Hovrätten fastställer tingsrättens domslut i det omfattande målet mot mannen som drev illegal trafikskola på flera håll – däribland i Karlskoga, Karlstad och Åmål i perioder mellan 2010 till 2017.

Det var snart ett år sedan som Värmlands tingsrätt dömde mannen till fängelse i ett och ett halvt år för sex fall av grovt bokföringsbrott och två fall av bokföringsbrott av normalgraden. Mannen själv nekade till brott under hela rättegången, det hittills största i Värmlands tingsrätt då över 150 vittnen hördes.

Hovrätten i västra Sverige fastställde domen under torsdagsförmiddagen, alltså kvarstår tingsrättens dom mot mannen som drev trafikskoleverksamhet i Karlskoga, Karlstad och Åmål mellan åren 2010 till 2017.

Bokföring saknades från flera år

Enligt åklagaren fanns det vissa brister i mannens bokföring för räkneskapsåren 2010-2011 och bokföring saknades helt under åren mellan 2012 till 2017. Åtalet har däremot inte gällt frågan om det varit en olaglig trafikskola.

Enligt ett pressmeddelande från Hovrätten för Västra Sverige anser de liksom tingsrätten bevisat att mannen har bedrivit trafikskola under hela åtalsperioden, att mannen under samtliga år åsidosatt bokföringen.

Hovrätten anser liksom tingsrätten att verksamheten inte varit så omfattande som åklagaren menat, samtidigt som åklagarsidan yrkade på ett strängare straff.

Hovrätten fastställer också det straff och näringsförbud på fem år som tingsrätten dömde ut i fjol.

Önskade skärpt straff

Sveriges trafikutbildares riksförbund, STR, kommenterade hovrättsdomen under torsdagen.

– Sammanfattningsvis är det bra. Det är klart vi ännu hellre hade sett en skärpning av straffet, men nu har domen fastställts i en högre instans vilket i sin tur sänder tydliga signaler om att detta inte är något som samhället accepterar, säger Berit Johansson, förbundsordförande för STR.

Förbundet är fortsatt mycket kritiska till det finns tydliga och allvarliga luckor i trafikskolelagen. Mannen har tidigare dömts för brott mot denna eftersom han har bedrivit trafikskola utan tillstånd, men kunde trots domen fortsätta och till och med utvidga sin illegala verksamhet.

– Illegal trafikskoleliknande verksamhet, som i slutänden kan drabba den enskilde körkortstagaren hårt, blir allt vanligare över hela landet, säger Johansson.

Läs mer här:

Dom mot illegal trafikskola står fast

Artikeltaggar

ÅmålDomarHovrättenKarlskogaKarlstadNyheterSverigeVärmlands tingsrätt

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.