Helena Frisk tar över som ny ledarskribent

Politik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Helena Frisk ny ledarskribent i Karlskoga-Kuriren
Foto: Christoffer Tuulik
Flera tunga ordförandeposter, politiska uppdrag lokalt som nationellt och mångårig riksdagsledamot för Socialdemokraterna.
Men först i dag har Helena Frisk vässat pennan och skrivit sin första ledartext, i sin roll som ny ledarskribent i Karlskoga-Kuriren.

Helena Frisk är en vass talare efter hundratals vändor i politiska talarstolar, inte minst i talarstolen placerad vänster om talmannen i Riksdagens kammare, där hon ofta ansetts fört socialdemokratisk politik åt just vänsterhållet.

Helena Frisk är ny ledarskribent i Karlskoga-Kuriren och ska var tredje vecka framöver skriva ledartexter till tidningens röda ledarsida.

– Nu får jag vässa pennan, jag har bara skrivit krönikor tidigare. Det känns glädjande, ett nytt roligt uppdrag som skiljer sig från de tidigare på alla sätt.

Genuin socialdemokrat

Det säger Frisk om nya uppdraget, som hon tar över efter Margareta Karlsson, som i fjol slutade som ledarskribent och bytte politisk inriktning efter att hon svarade ja till Tony Rings invit om att ingå i Alliansen.

– Jag anser mig vara en genuin socialdemokrat med verklig rygg i socialdemokratin. En av de få som faktiskt finns kvar och jag är stolt att jag känner mig stark. Jag har mycket erfarenhet och har fortsatt mycket kvar att bidra med, fortsätter Helena Frisk.

En del har liknat Frisk vid Mona Sahlin, i alla fall under de 13 år hon bar Örebro läns fana och stod i den där talarstolen som riksdagsledamot, mellan åren 1994 och 2007.

Flera ordföranderoller

En position som få personer i Karlskoga och Degerfors har haft i modern tid, med undantag för Peter Pedersen (V) och Ola Karlsson (M).

Riksdagsåren följdes av ordföranderoller: däribland i Verdandi, den socialpolitiska organisationen fram till 2017 och inte minst den i lokala korpföreningen i Karlskoga, till vardags är Frisk nattarbetande undersköterska inom äldreomsorgen.

På sidan av sitt arbete innehar hon också ordförandeskapet för Hyresgästföreningen region mitt sedan 2014, där tre län ingår förutom Örebro län och variationen av uppdrag lokalt som nationellt har fått henne att ha kvar fötterna på jorden, som hon själv uttrycker det.

Följer inte ideal

Hon anser att socialdemokratin varit i stor förändring under de senaste åren.

– Det är ledsamt att partiet inte riktigt och inte alltid följer ideal, nationellt såväl som lokalt, där vi är i ett mycket speciellt läge. Genom mina ledartexter hoppas jag kunna vara med och hjälpa till med positiv förändring. Stämningsmässigt är det inte på topp, i alla fall inte lokalt efter höstens valförlust, när Socialdemokraterna fick anse sig slagna i kommunen för första gången någonsin.

Vad gick fel - tror du?

– Att man inte var synlig i valrörelsen, att man inte ens hade insikten om att man kan förlora, att man var naiv i att ungefär tro att vi kommer ta hem valsegern i alla fall för det har man alltid gjort. I övrigt var det inte bra hanterat med sakfrågor så som Kemab. Vi borde givetvis ha anat att det inte barkade åt rätt håll men det fanns inte på kartan att vi inte skulle förlora, tycker hon.

Helena Frisk ny ledarskribent i Karlskoga-Kuriren
Foto: Christoffer Tuulik

Även om ledarsidorna i dagstidningarna inte har samma tyngd i dag som innan Internets framfart så betyder den fortsatt lika mycket för debatten – och under Frisk signatur blir det både lokala som nationella analyser.

– Jag läser alltid ledarsidan, men den är nog inte den mest lästa sidan i tidningen av allmänheten. Margareta Karlssons ledartexter visade att många ändå läste hennes ledare och min förhoppning är att bidra till ett ökat intresse. Om man skriver med glimten i ögat, hyfsat lättläst och inte för teoretiskt och gärna inte gravallvarligt så blir det nog mer läst.

Helena Frisks ledartexter publiceras endast i Karlskoga-Kurirens pappersupplaga. Här kan du läsa Helenas ledare på hemsidan.

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.