Politik är att vilja - och att välja

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: Christoffer Tuulik
Politik, det är att vilja något. Med de orden inledde Olof Palme sitt tal på SSU:s kongressfest i Blå Hallen 12 maj 1964. Palme tillade att viljan naturligtvis måste ha en inriktning och förändringen ett mål och slog fast att idén är viljans drivkraft och att förändringen kan göra utopier till verklighet.

Politik är att vilja men också att våga välja. Att prioritera utan att tappa den ideologiska kompassen. För det som i en viss tid kan ses som en utopi kan ett antal år senare vara en självklarhet. Ett exempel är barnomsorg på kvällar och nätter eller så kallad obekväm arbetstid. Det var den frågan som väckte mitt politiska engagemang även om jag tog vägen över det fackliga.

Det var något av de sista åren på 1980-talet. Jag var ensamstående mamma och arbetade på ett sjukhem i Degerfors. Inte heltid, utan vissa timmar. Jag hade det kort sagt inte alltför fett och fick erbjudandet att gå facklig ungdomsskola. Det var tre dagar med fri mat, logi och betalt så jag tackade ja och efter kursen bestämde jag mig för att börja arbeta fackligt. Att arbeta politiskt var inte aktuellt men det tog inte lång tid innan jag insåg att hela min existens var beroende av politiska beslut och då bestämde jag mig. Det fanns bara ett parti och det var Socialdemokraterna.

Jag gick på mitt första politiska möte och noterade att medelåldern då som nu var påfallande hög. Men jag hade redan innan bestämt mig att jag skulle lyfta frågan om barnomsorg på kvällar och nätter och möttes förvånande nog men samtidigt mycket glädjande av stor respons. En av dem som var med och drev fram beslutet var Inga Blomgren så även om jag väckte frågan insåg jag att ska det bli verkstad måste man samverka. Ingen är ensam stark. Ska det hända något måste man jobba tillsammans med likasinnade i det parti man valt.

Karlskoga kommun var en av de första som öppnade ett Nattis och är på den punkten ett föredöme för andra kommuner. Det tycker jag är värt att uppmärksamma och frågan är om inte Nattis fungerat i 30 år vid det här laget.

För egen del blev jag lyssnad på av äldre partimedlemmar och det var nog avgörande för min lust att engagera mig politiskt.

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.