Hoppa till huvudinnehållet

Låga skatteintäkter från småföretag

Publicerad:
Småföretagande är en nyckel till goda kommunala skatteintäkter.
Småföretagande är en nyckel till goda kommunala skatteintäkter. Foto: Jonas Ekströmer/TT

När det gäller skatteintäkter från småföretag ligger Karlskoga och Degerfors långt ner på listan - först på plats 280 respektive 251 av landets 290 kommuner.

I totalt 208 av Sveriges 290 kommuner är det småföretagen och deras anställda som är de största skatteinbetalarna. Småföretagen utgör dessutom hela 99,4 procent av alla företag i Sverige, samtidigt som de skapar fyra av fem jobb, enligt information från organisationen Företagarna.

– I medias rapportering är det lätt att få bilden att kommuners ekonomi vilar i händerna på de stora företagens prestationer, medan det i själva verket är de små företagen som genererar den största andelen skatteintäkter till kommunen, säger Günther Mårder, VD för Företagarna.

I Karlskoga hamnar siffran som representerar skatteintäkter från småföretag på 22 procent och i Degerfors lite ovanför, på 25 procent.

Åre kommun toppar listan med sina 43 procent av den totala skatteintäkten. I andra änden hittar vi Oxelösund vars motsvarande siffra inte ens är hälften så stor - enbart 18 procent.

I en undersökning som Företagarna gjorde tillsammans med Novus 2017 framgår det att många företagare saknar förtroende för skattepolitiken, vilket bland annat förklaras genom ett högt skattetryck i Sverige. René Bongard, författare bakom undersökningen, menar att höga skattesatser kan vara att skjuta sig själv i foten:

– Även om det behövs skatter för att finansiera olika samhällsfunktioner, behövs inte höga skattesatser. Högre skattesatser minskar incitamentet att utbilda sig, att jobba och att anställa. Lägre skattesatser kan tvärtom leda till större skatteintäkter.

Artikeltaggar

DegerforsKarlskogaNyheterSkatterVälfärd

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.