Hoppa till huvudinnehållet

Dubbelfel Tony Ring

Publicerad:
Foto: Christoffer Tuulik

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det krävs tajming för att bli riktigt bra i alla bollsporter. Men det skadar inte att ha den förmågan inom politiken.

Ett lokalt exempel är uppsägningen av kommundirektören, en affär som kostar skattebetalarna i Karlskoga runt fyra miljoner kronor. Tony Ring, moderat ordförande i kommunstyrelsen, har sagt att det är vanligt att sparka tjänstemän i samband med maktskiften. Det är det inte. Tjänstemän ska vara opolitiska och har som uppgift att följa de direktiv som de styrande i kommunen ger dem. Nu kickades Karin Björkman bara några veckor efter att Alliansen tillträtt så Tony Ring har ett minst sagt bräckligt underlag när han motiverar uppsägningen med att det krävs förnyelse. Det är ju den politiska ledningen som står för förnyelsen och tjänstemannen, i det här fallet kommundirektören, som ska se till att uppdragen utförs. Tony Ring kan inte veta att Karin Björkman skulle obstruera gentemot de nya makthavarna och att i det läget spendera fyra miljoner av skattebetalarnas pengar för att göra sig av med en person han ogillar är svårsmält.

Det vittnar om dålig tajming eftersom gymnasienämnden samtidigt ska spara 17 miljoner vilket kan innebära att ett 30-tal lärare sägs upp. Det påstås ofta att det är olika konton eller budgetar men faktum är att kommunen har en plånbok - som förvisso rymmer olika fack - och när resurserna inte är oändliga gäller det att tänka efter och prioritera ytterst väl. Att i det läget lägga fyra miljoner på att göra sig av med en misshaglig person samtidigt som ett 30-tal lärare riskerar sägas upp är huvudlös politik.

Det är dubbelfel.

Det råder lärarbrist i hela landet och därför borde kommunen vara rädd om de lärare som finns på plats. Inte bara för att uppfylla kommunens slogan om att Karlskoga ska vara en ort med utbildning i toppklass utan även för att lärare som bor i kommunen bidrar med skatt. Det lär heller inte främja framtida rekryteringar av lärare att bete sig så ogenomtänkt. Ett annat tungt vägande skäl är att Vuxnas lärande drabbas och där finns utbildning i Sfi och får inte de eleverna grundläggande kunskaper i svenska hamnar de långt från arbetsmarknaden och möjligheten att försörja sig själva. Det innebär att gymnasienämnden skickar notan till socialnämnden som får ökade kostnader för försörjningsstöd i ett läge där socialnämnden lider svårt av bristen på pengar och står inför stora nedskärningar. Det finns alltså ingen besparing att hämta in, bara förluster.

Helena Frisk

Artikeltaggar

Kuriren-ledareLedare