Karlskoga budoklubb gjorde succé i förra helgens NM i Nacka. Klubben ställde upp med åtta aktiva och åkte hem till Karlskoga med så många som fyra medaljer.
– Jag är väldigt stolt, säger Per Eriksson, tränare i budoklubben.
Karlskoga budoklubbs brasilianska jujutsu-sektion är, efter en fortsatt stark utveckling, nu uppe i så många som 40 aktiva.
Fotbollsspelarna Gustav Jonsson och Tom Nordh hakade på tåget för nio respektive tolv månader sedan.
De tidigare lagkamraterna i Bråtens IK visade sig snabbt ha stor potential.
– Vi är en klubb med många stora killar och Gustav och Tom är ju definitivt två av dessa. Tom är ju nästan två meter lång, stark, smidig och samtidigt riktigt teknisk också, säger Per Eriksson.
– Gustav också, jag minns när han kom... Man kan vara stark och så, men har man inte tekniken så klarar man sig inte. Efter en minut brukar man ge upp, men Gustav var som en maskin. Jag fick hålla på länge med honom, fortsätter tränaren med ett leende.
"Får vara nöjd"
Jonsson och Nordh tävlingsdebuterade lördagen den 23 mars och det blev sannerligen ingen mjukstart.
Fotbollsspelarna ställde upp i Nordic BJJ Open, det öppna nordiska mästerskapet som lockade 1 227 deltagare, tillsammans med sex andra klubbkamrater.
Trots stenhård konkurrens slutade lördagen med två succédebuter.
Jonsson, som även är linjeman i Svenska hockeyligan, slutade fyra i vitbältesklassens medium heavy (minus 88,3 kilo).
Två raka segrar på submission, motståndarna klappade i mattan efter 3.30 respektive 3.26, tog Nordh hela vägen till finalen i super heavy (minus 100,5 kilo).
Där blev dock Sebastian Hellman från Locxter MMA Klubb för svår. Nordh förlorade finalen med 0–7 i poäng.
– Men det här får jag vara nöjd med. Det var kul, speciellt när det var en så stor tävling, säger Nordh.
Nordh och Jonsson körde upp till fem pass i veckan inför sina debuter.
– Men vi får nog lägga på lite fler pass inför nästa tävling så det går lite bättre, säger vinnarskallen Jonsson och ler.
Tränaren Per Eriksson betonar dock snabbt att även Jonssons fjärdeplats var över alla förväntningar.
– Det är sjukt bra verkligen. Det finns dom som tränar på proffsakademier i Stockholm. Man kan lätt gå med vitt bälte i tre år i brasiliansk jujutsu, det är stentufft även i de klasserna.
Det roligaste av allt för Karlskoga budoklubb var att debutanterna var långt från ensamma om att imponera. Klubben tog ytterligare tre medaljer vid sidan av Tom Nordhs silver:
* Nisse Larsson, som har blått bälte, tog silver i 100,5-kilosklassen för master 3 (plus 41 år).
* Per Eriksson, lilla bälte, tog brons i 88,3-kilosklassen för master 3.
* Niclas Lundgren, vitt bälte, fixade ytterligare ett brons i seniorklassens ultra heavy (plus 100,5 kilo).
Karlskoga budoklubb representerades även av Johan Lindqvist, Daniel Karlsson och Johan Blixt som slutade femma, femma och 33:a i sina klasser.
– Jag är stolt, alla gjorde jättefina prestationer, säger Per Eriksson.
På söndagen, dagen efter NM-framgångarna, fick även åtta utövare i barngruppen nytt bälte.
Det vita ersattes av ett grått, vilket skapade stor glädje både hos barnen och hos ledarna med Per Eriksson i spetsen.
Eriksson introducerade, efter att ha börjat träna stilen under Gracie Barra Sveriges teamchef Niclas Gustafsson i Lidköping, brasiliansk jujutsu i Karlskoga budoklubb 2014.
Kunde du ens drömma om den här utvecklingen då?
– Nej, jag hade ingen tanke på att det skulle utvecklas en sån här verksamhet. Då handlade det om att jag ville undersöka och lära mig om kampen på marken också. De traditionella systemen går ut på att undvika marken medan den brasilianska jujutsun fokuserar på den, säger Eriksson.
– Jag hade tänkt det mer som en kompletterande träningsmetod, jag hade inga tankar på att tävla. Men det har kommit att bli en grej nu. Vi är 40 aktiva, har en kurs på folkhögskolan och jag tror också att det kommer öka mycket mer. Vi har verkligen fått i gång en teamkänsla och det är jättekul. Att vi kan ta fyra medaljer när alla elitklubbar är på plats är grymt.