Hoppa till huvudinnehållet

Dags att vaccinera sig mot TBE

Publicerad:
Kan sprida TBE. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Nu är det hög tid att vaccinera sig mot TBE, fästingburen hjärninflammation. Fästingarna har börjat komma fram och med dem smittorisken.

Nu är våren här och de första fästingarna har vaknat efter vintern. Man bör vaccinera sig i god tid före fästingsäsongen för att vaccinet ska ge fullgott skydd. Har man inte gjort det än är det med andra ord dags att göra det nu. Man kan bli smittad så tidigt som i april och så sent som i oktober, men de flesta blir smittad under sommaren.

1177 Vårdguiden rekommenderar att man vaccinerar sig om man vistas mycket i skog och mark, om man brukar få mycket fästingbett eller om man vistas i riskområden i andra län. Riskområdena är framför allt Uppsala, Stockholm och Södermanlands län längs kust och skärgårdar samt kring Mälaren och andra sjöar. TBE har också blivit vanligare västerut och i södra Sverige.

TBE-vaccinet tas i flera steg. Beroende på hur gammal man är får man ta tre eller fyra doser det första året. Man har visst skydd redan efter första sprutan, men det är inte fullgott förrän man har genomgått hela dosprogrammet det första året. Därefter är man skyddad i tre år, sedan är det dags att ta en ny dos. Efter den är man skyddad i fem år och behöver sedan ta en ny dos vart femte år.

Artikeltaggar

SverigeTBEVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.