Hoppa till huvudinnehållet

Koreografin i fokus för Kulturskolan

Publicerad:
Elever från gruppen Streetdance 1 på Kulturskolan. Matilda Svensson, Camilla Eliasson, Felicia Bodin, Clara Pettersson.
Elever från gruppen Streetdance 1 på Kulturskolan. Matilda Svensson, Camilla Eliasson, Felicia Bodin, Clara Pettersson. Foto: Rickard Reinli

"För ett nummer som innehöll allt - en stark story, bra utnyttjande av hela scenen samt en utstrålning som inte gick att blunda för. En koreografi som var felfri, helt enkelt.“

Wilma Wallentinsson, Lisa Näsman, Nea Karlsson, Moa Nordahl samt Elsa Hansson var lika delar chockade som glada när de ropades upp som segrare.
Wilma Wallentinsson, Lisa Näsman, Nea Karlsson, Moa Nordahl samt Elsa Hansson var lika delar chockade som glada när de ropades upp som segrare. Foto: Rickard Reinli

Så löd juryns motivering till det vinnande bidraget i årets koreografitävling, Your Way Dance Away, på Folkets Hus i Karlskoga.

Totalt handlade det om nio olika nummer och deltagarna växlade mellan grupper och solodans.

Till skillnad mot en vanlig danstävling handlade det här inte om vem som dansade bäst rent tekniskt - här var det skapandet som stod i fokus.

– Vi vill uppmärksamma koreografin i sig, istället för tekniken. Det spelar ingen roll hur tekniskt skicklig man är utan här handlar det om hur man använder sig av rummet, musiken och vilken scennärvaro man har, säger Nathalie Petri, danslärare och projektledare.

Tävlingen är öppen för alla typer av dansstilar och oavsett bakgrund. De tävlande kom allihop från inom Örebro län men i grunden finns inga geografiska begränsningar.

– Alla är välkomna. Det viktiga är inte var man bor, eller vad man dansar för typ av dans, utan det handlar om att lyfta fram vikten av koreografi.

Strategiskt val

Valet att lägga tävlingsdatumet på annandagen var ett tydligt strategiskt val från skolans sida.

– Vi på Kulturskolan ser det här som en lovaktivitet så vi har lagt tävlingen på annandag påsk just för att eleverna ska kunna använda lovet till att träna och få ihop det sista innan det är dags att framträda.

För att lyfta fram det skapande elementet i bedömningen plockades domartrion ihop ur ett multikulturellt initiativ.

– De kommer från olika bakgrunder; en från dans, en från teaterscenen och en med musikaliskt fokus, för att kunna bedöma numren så brett som möjligt.

Nöjd med dagen

När Petri får sammanfatta dagen och tävlingen är det en nöjd projektledare som pustar ut.

– Det har gått väldigt bra så jag tycker vi lyckades. Det har varit lite stressigt att sy ihop allt men det löste sig till slut. De tävlande har varit jätteduktiga så jag är jättenöjd. Det har flutit på enligt schemat.

Segern blev en hemmaviktoria i form av Wilma Wallentinsson, Lisa Näsman, Nea Karlsson, Moa Nordahl samt Elsa Hansson.

Andraplatsen kneps av Lina Bergfalk, Molly Flemström, Erica Karlsson samt Saga Stäring, även de från Karlskoga. På tredjeplats hamnade Wilma Holm från Örebro med ett solonummer.

Artikeltaggar

KarlskogaKulturskolanNyheter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.