Hoppa till huvudinnehållet

Från Australiens kust till slutspelsjakt i Karlskoga

Publicerad:
Nate Green och Dave Brandt ser fram emot onsdagens två inledande elitseriematcher mot Rättvik. Matcherna är den tidigare storklubben Karlskoga Bats första i elitserien sedan 9 augusti 2014.
Nate Green och Dave Brandt ser fram emot onsdagens två inledande elitseriematcher mot Rättvik. Matcherna är den tidigare storklubben Karlskoga Bats första i elitserien sedan 9 augusti 2014. Foto: Dennis Pavlovic

Nate Green och Dave Brandt spelade andradivisionsbaseboll på 270 mils avstånd i Australien förra året. Nu vill duon ta med sig sin fina sambokemi ut på planen och hjälpa Bats mot slutspel.

– Vi har delarna vi behöver. Nu gäller det bara att leverera, säger Dave.

Tre dagar innan julafton presenterade Karlskoga Bats spelande tränaren Dave Brandt, 28, som sin första värvning inför elitserieåterkomsten.

38 dagar senare var ytterligare en amerikansk spelare klar i form av 24-årige Nate Green, som kommer från 320 000-staden Saint Louis.

Dave och Nate träffades, efter att direkt ha tagit kontakt via internet, i deras gemensamma lägenhet i Karlskoga 10 april.

– Att ha en "douchebag" som rumskamrat är inte kul... Som tur är kommer vi jättebra överens, ler Dave.

Duktiga på att städa

Dave, som kommer från det lilla samhället Contoocook i New Hampshire, anlände en dag innan Nate.

– När jag kom såg jag att det bara fanns ett sovrum. Jag tog det, vardagsrummet var tänkt som det andra sovrummet. När Nate kom ville han verkligen ha sovrummet, få ha sin egen yta. Han erbjöd sig till och med att betala mig... Jag sa att "det behöver du inte göra, vill du ha det så får du det. Det spelar ingen roll för mig", säger Dave.

Landsmännen bytte följaktligen rum och är nu installerade med ett praktiskt draperi mellan sig.

– Allt är perfekt. Båda lagar mat och båda städar, säger Dave.

– Jag har inte OCD (tvångssyndrom), men jag gillar verkligen när det är städat. Och Dave är också renlig, det uppskattar jag, säger Nate med ett skratt.

Snabba spelare

Nate och Dave spelade båda andradivisionsbaseboll på den australiensiska kusten förra året, i Perth respektive Adelaide.

– Det var fantastiskt. Jag bodde precis vid vattnet och hade så kul. Det var min första säsong efter college och jag bestämde att jag ville fortsätta resa. Det var ett enkelt beslut att komma till Karlskoga, säger Nate.

Vad var det, framför allt, som lockade?

– För att vara ärlig så var det hur trevlig Petter (Lundberg) var. Alla som kontaktade mig var trevliga, men han var så välkomnande och pratade med mig om allt, säger Nate och får medhåll.

Bats spelar sina första elitseriematcher sedan 2014 när Rättvik gästar på onsdagen.

Efter en lyckad samboinstallation blir nu nästa utmaning att få med sig kemin ut på planen för nyckelspelarna Nate Green och Dave Brandt – och det finns tveklöst förutsättningar.

Både Nate och Dave är allroundskickliga spelare med snabbheten som sin största tillgång. Dave har, förutom fina meriter både som spelare och basebollcoach, till och med varit snabbhetstränare på Parisi Speed School.

Jag har en känsla av att det kan gå snabbt runt baserna för Karlskoga Bats...

– Jag hoppas det... Det bästa är om vi kan sätta press på deras defensiv och fart är ett jättebra sätt att göra det på, säger Dave.

Exakt hur snabba Nate och Dave lär fjolårstrean Rättvik bli varse om på onsdagen.

Hur är känslan med två dagar kvar?

– Jag är aldrig nervös inför matcherna. Jag är en "adrenalinmissbrukare". Jag gillar surfing, fallskärmshoppning, snowboard, skateboard, allt på en bräda och som får blodet att pumpa... Och jag brukar vara lugn när jag gör det, ler Nate.

– Men det känns spännande. Det är min första match på nästan ett år och hela klubben känns laddad. Det är inte bara två spelare som pushar på, utan här är det hela laget.

Klubbens mål är att utmana om topp fyra, vilket skulle innebära en SM-semifinalplats.

– Klubben har tagit hit oss för att hjälpa och det är en stor ära, säger Dave.

– Jag tycker också att klubben känns redo, jag tror inte vi kommer bli överkörda bara för att vi är nya i serien. Jag tror definitivt att vi kommer göra lite oväsen, fortsätter Dave, som blev utsedd till både MVP och årets tränare i österrikiska ligan 2016.

Artikeltaggar

BasebollDave BrandtKarlskogaKarlskoga BatsKarlskoga IPNate GreenPetter Lundberg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.