Hoppa till huvudinnehållet

Präster stöttar i natten

Publicerad:
Det finns möjlighet att både ringa, mejla och chatta med jourhavande präst. Foto: JESSICA GOW

Många upplever ensamhet och ångest i dagens samhälle. Nattetid kan det vara extra jobbigt och därför erbjuder Svenska kyrkan en medmänniska att prata med.

Jourhavande präst finns i hela landet och man når dem nattetid via larmnumret. Det går även att skicka brev digitalt och chatten är öppen söndag till torsdag.

Både män och kvinnor

I jouren jobbar både män och kvinnor i alla åldrar och de är anställda i Svenska kyrkan. De har tystnadsplikt vilket innebär att allt som sägs i samtal aldrig får föras vidare. Jourhavande präst är en samhällstjänst som erbjuds under den tid på dygnet när de flesta andra resurser är stängda.

– Alla hjälps åt att serva hela Sverige och det här gör prästerna utöver sin vanliga tjänst, berättar Pernilla Rosin, kyrkoherde i Karlskoga församling och kontaktprost i Östra Värmlands kontrakt.

Inom Karlstad stift finns en organisation som samordnar jourhavande präst.

– Man ska vara anonym, både prästen och den som ringer. Det är viktigt att få ventilera med någon som inte känner en själv.

Pernilla Rosin, kyrkoherde i Karlskoga församling och kontaktprost i Östra Värmlands kontrakt.
Pernilla Rosin, kyrkoherde i Karlskoga församling och kontaktprost i Östra Värmlands kontrakt. Foto: Anders Hestad

Ensamhet och grubbleri

Rosin tror att den största orsaken till att man ringer jourhavande präst beror ensamhet och grubblerier som man inte kan prata med någon annan om.

– De tunga tankarna kommer ofta när man ska gå och lägga sig. Man vet inte vart man ska vända sig och behöver helt enkelt en medmänniska. Då finns jourhavande präst där och lyssnar.

Det kan bland annat handla om kärleksbekymmer eller om att man står i valet och kvalet om vilken väg man ska ta.

– Det känns lite som vi glömmer bort att umgås i verkliga livet ibland. Jag tror att alla tror att alla andra har det så bra och här sitter jag med mina tankar. Men det är ju inte så, det är många som behöver bryta ensamheten och få prata. Man jämför sig så mycket med andra. Vi har möjligheten att följa både nära vänner, familj och ytligt bekanta via sociala medier. Alla skriver bara om lyckliga händelser, men alla har sina bekymmer och glädjeämnen.

Nya möjligheter

Mejla och chatta är nya möjligheter för att kontakta jourhavande präst.

– Det tror jag används väldigt mycket av yngre idag. De som konfirmerats nyligen vet att präster ger stöd och de kan nog tänka på jourhavande präst i ett krisläge.

Som jourhavande präst kan man uppmana personer att ta kontakt med den lokala församlingen, för att få någon att kontinuerligt prata med.

– Samtalsstöd finns i alla församlingar, både präster och diakoner. Det bestäms från fall till fall hur många gånger man ska ses och pratar. Behöver man en annan kompetens så skickas personen i fråga vidare, avslutar hon.

Artikeltaggar

NyheterPernilla RosinSvenska kyrkanSverige

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.