Hoppa till huvudinnehållet

Gammal gåva är det nya

Publicerad:
Gåvan behöver inte vara ny. Om du väljer den med omsorg, med mottagarens tycke och smak i åtanke, och slår in presenten på ett fint sätt – ja då är du helt rätt ute.
Gåvan behöver inte vara ny. Om du väljer den med omsorg, med mottagarens tycke och smak i åtanke, och slår in presenten på ett fint sätt – ja då är du helt rätt ute. Foto: Emil Langvad/TT

Student, bröllop och dop – på senvåren och försommaren kommer högtiderna slag i slag. Alla de gåvor man förväntas ge bort kan bli kostsamma både för plånbok och klimat. Men i tider när allt fler vill konsumera mer medvetet har det gamla blivit inne.

Kan man ge bort begagnade saker i present? Visst kan man det. Inför julen 2018 kickade klimatmedvetandet in och blev en så stark rörelse att second hand-plagget utsågs till årets julklapp. När den högtidstäta säsongen med alla dop, bröllop och studentmottagningar närmar sig går det utmärkt att göra likadant, tycker etikettexperten Sofia Larsson som skriver för Svenska Dagbladet.

– Tid är den nya lyxen. Så om någon har tagit sig tid att leta upp en gammal sak som kanske anknyter till något som är viktigt för dig, då betyder det att du är viktigt. Och det är mer symboliskt än att klicka hem något på en sajt, säger hon och tillägger:

– Det är roligt att få något som säger något om både mottagaren och givaren.

En tanke

Så vad kan man ge bort som inte är nytt? Här gäller egentligen samma principer som vid nyinköpta gåvor: Smycken, vackra bruksföremål och design brukar fungera bra som presenter. Men eftersom det är begagnat kan det vara bra om det finns någon form av bakgrundshistoria också. Kanske kan gåvan kopplas till mottagarens släkt, personens födelseår eller kanske orten man härstammar från?

– Det viktiga är att saken har ett lite högre bestående värde och att det ska finnas viss symbolik i det. Sedan ska det också vara av god kvalitet, så att man vet att föremålet fortfarande har många år kvar i sig, säger Sofia Larsson.

Gör ett unikt paket, med personliga dekorationer – det kan vara allt ifrån spetsband till blommor.
Gör ett unikt paket, med personliga dekorationer – det kan vara allt ifrån spetsband till blommor. Foto: Pontus Lundahl/TT

Leta gärna i välsorterade vintage- eller antikbutiker, en del är specialiserade på specifika föremål som till exempel smycken, eller en särskild era inom design. Det går förstås också att fynda fina saker på mer generella second hand-butiker. Inför olika högtider brukar de vara bra på att plocka fram guldkornen ur utbudet och presentera dem på ett tilltalande sätt.

Läs av mottagaren

Självklart kan man också ge bort föremål som man själv har i sin ägo och vill ska gå vidare till nästa generation. Kanske en gammal fin servis, en samling silverbestick eller en möbel av god kvalitet.

Men det är viktigt att läsa av mottagarens inställning till ”för-ägda” gåvor. Även om det är en trend just nu, så är det inte säkert att de uppskattas av alla.

Sofia Larsson är etikettexpert och skriver för Svenska Dagbladet.
Sofia Larsson är etikettexpert och skriver för Svenska Dagbladet. Foto: Svetlana P Jansson

– Givarens motivation att handla hållbart får inte övertrumfa mottagarens önskan. En materiellt orienterad tonåring kan vara inne i en fas där de tycker att gamla saker är lite dammiga och äckliga. Då skulle jag inte rekommendera det, säger Sofia Larsson.

Och så var det det här med inslagningen:

– Glöm inte att slå in presenten på ett fint sätt. Det är en stor del av upplevelsen, säger Sofia Larsson.

Tips

Satsa på inramningen

Vackert inslagna paket behöver inte nödvändigtvis vara inslagna i vanligt papper (som ju slängs direkt). Det finns många hållbara och vackra sätt att göra paket på, som passar de lite festligare tillfällena.

+ Använd en vacker sidenscarf. Den går att fynda vintage och kan med fördel bli en del av själva presenten. Du kan också prova med en duk eller en bonad.

+ I stället för snören – slå om ett vackert band i textil som kan användas igen och igen.

+ Sy en presentpåse av tunt tyg.

+ Vik en egen ask med origami-teknik.

+ Klä en skokartong med ett vackert tyg.

+ Dekorera paketet med något från naturen som är i säsong vid tillfället, till exempel hägg eller liljekonvalj. Eller varför inte en kvist med skira björkblad?

Källa: Naturskyddsföreningen, Emma Sundh

Anna Hedlund/TT

Artikeltaggar

FamiljVigslar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.