IVO: Förlossningen i Karlskoga är inte patientsäker

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Inspektionen för vård och omsorg, IVO riktar stark kritik mot förlossningen på Karlskoga lasarett. De anser att förlossningen brister i patientsäkerheten.

Region Örebro län har inte gjort tillräckligt för att säkerställa patientsäkerheten vid akuta fall på förlossningen i Karlskoga. Det bedömer Inspektionen för vård och omsorg efter att ha granskat vårdgivarens lex Maria-anmälan av ett fall som innebar stor risk för att ett barn skulle skadas eller till och med avlida.

Fallet rör en kvinna som hade sökt två gånger för minskade fosterrörelser. Förlossningen fortskred långsamt trots värkförstärkande dropp.

När barnet till slut föddes med akut kejsarsnitt var det påverkat och kördes till Karolinska universitetssjukhuset för kylbehandling.

I skälen till beslutet skriver IVO att de bedömer att vårdgivaren, efter begärd komplettering och den information som framkom under inspektionen, inte presenterat åtgärder i nödvändig omfattning för att säkerställa en patientsäker vård av nyfödda barn i behov av akuta medicinska insatser i samband med förlossning.

Vårdgivaren har därmed inte helt fullgjort sin skyldighet att utreda händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada.

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.