Industrimuseet har fått nya guider

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Christer Hafvenstein, i gul väst, är en av sex nya guider som ordförande Per-Eric Bolinder har att tillgå.
Foto: Rickard Reinli
Genom en studiecirkel hos Studieförbundet vuxenskolan har Gamla brukspojkarnas klubb lyckats dubblera antalet guider på Bofors industrimuseum.

– Med den här utbildningen är vi nu uppe i tolv guider, säger ordförande Per-Eric Bolinder, och fortsätter:

– Förra året genomförde vi ett 50-tal guidningar och vi siktar på att höja den siffran avsevärt i år i och med den utökade bemanningen. Förhoppningsvis lyckas vi bemanna industrimuseet i synkronisering med de övriga delarna här.

Stefan Nylén, vice ordförande, förklarar upplägget som legat till grund för den nya satsningen.

– Vi har haft en studiecirkel genom vuxenskolan så det är ett annat upplägg än en ren kurs. Naturligtvis anmäler man sig inte till en sån här sak om man inte har någon kunskap sedan tidigare så ett grundkrav har varit att man är medlem i Brukspojkarna.

Vill skapa intresse

Den utökade bemanningen är en del i en framtidsplan för att få hela området kring Björkborn att växa sig starkare ur ett turismperspektiv.

– Vi har en grupp där vi har representanter från kommunen, Saab, BAE samt från Stiftelsen Alfred Nobels Björkborn och där har vi suttit i ungefär ett år och tagit fram ett antal olika idéer som vi hoppas få chans att genomföra, fortsätter Nylén.

Dan Gunnarsson, en av ledamöterna i klubben, pratar om vikten av att låta de unga i kommunen få en chans att lära sig om sin hemstads historia.

– Det är viktigt att vi får hit skolorna så att eleverna får lära sig redan i tidig ålder vad Karlskoga står för. Sen hoppas vi givetvis att en sådan sak ska kunna bidra till att fler elever blir intresserade av teknik.

När det kommer till vad som egentligen bör tas hänsyn till i en tjänst som guide har inspiration hämtats från grannkommunen.

– Vi har fått en del tips från “Fôggel-Åke” i Degerfors som gick igenom vad man ska tänka på vid guidningar i största allmänhet och den kunskapen har vi försökt ta med oss.

Bland de nyutbildade guiderna har responsen för studiecirkeln varit genomgående positiv.

– Vi har fått väldigt positiv feedback och många har frågat om vi skall fortsätta med den här formen av studiecirkel även fortsättningsvis.

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.