Hoppa till huvudinnehållet

Sigges gåva spränger rekordet – igen

Publicerad:
Reporter Christoffer Tuulik
Christoffer Tuulik
christoffer.tuulik@hjotidning.se
Ursula Ekman i samband med fjolårets upplaga av Sigges runda, som i år hålls lördagen den 8 juni på Alfred Nobels torg i Karlskoga.
Ursula Ekman i samband med fjolårets upplaga av Sigges runda, som i år hålls lördagen den 8 juni på Alfred Nobels torg i Karlskoga. Foto: Privat

Insamlingen till Sigges gåva slår rekord i år igen – om några veckor ska 77 000 kronor delas ut som stipendier till skolelever som är en god kamrat.

– Jag är fruktansvärt tacksam, säger Ursula Ekman, som står bakom minnesfonden.

Rekordnoteringen förra sommaren till minnesfonden Sigges runda, då totalt 66 000 kronor hade insamlats beskrevs som “all time high”.

Ett år senare har minnesfonden 77 000 kronor på kontot, pengar som oavkortat ska ges som stipendier till skolelever i mellan- och högstadiet i samband med de kommande skolavslutningarna.

– Jag är fruktansvärt tacksam, man blir tårögd och väldigt ödmjuk över hur givmilda människor och näringslivet har varit återigen.

Det säger Ursula Ekman, som tillsammans med Mikael Ekman och Frieda Ekman, delat ut hundratusentals kronor till skolorna i Karlskoga och Degerfors.

Efter att deras 16-årige son Sigge begick självmord 2012 bestämde sig Ursula och Mikael Ekman att starta minnesfonden Sigges gåva. Minnesfonden har senare mynnat ut i insamlingaktiviteten Sigges runda, som arrangeras av Hojfikarna.

– Ingen vet exakt hur många som går runt och mår dåligt i skolorna, på grund av mobbning och liknande. Vi måste få ett slut på det, barnen måste få känna sig trygga. Det här är vårt sätt att bidra, genom att uppmuntra betydelsen av att vara en god kamrat.

Att vara en god kamrat är det främsta kriteriet för att bli tilldelad pengar från minnesfonden, ett annat kriterie är att värna om sig själv och andra.

– Det fungerar så att vi ger skolorna pengar, sedan får rektorer, lärare och kuratorer välja ut vilka elever som ska få stipendierna. De delas sedan ut i samband med skolavslutningarna, barnen får gå upp på scen och ta emot det, fortsätter hon.

Ursula Ekman får hjälp av Marie Taxén att ta plocka fram stipendiaterna och tagit fram utseendet på stipendierna.

– Hon har en lika stor del som mig i projektet, jag skickar namnen på eleverna till henne och hon gör i ordning stipendierna. Hon har en helt egen stil när hon skriver, hon utformar det på ett sätt som symboliserar Sigge mycket. Det skulle inte gå utan henne.

Ekman förklarar att alla högstadieskolor i Karlskoga och Degerfors i år får 7 000 kronor vardera, som varje skola sedan delar ut till sju enskilda elever. Alla mellanstadieskolor i Karlskoga, Degerfors och Rudskoga får samtidigt 4 000 kronor vardera, där alltså fyra elever på varje skola får stipendiet.

– Jag får ibland frågan från skolpersonalen om de kan dela upp summan, de tycker att 1 000 kronor är lite mycket pengar för barn i mellanstadiet. Jag tycker inte det. Jag vill inte dela upp det så att varje person får 250 kronor, det är uppätet efter ett besök på en snabbmatsrestaurang. Det ska kännas att man är en god kamrat, säger Ekman.

Hon berättar att en del lokala företag exempelvis avstår presenter till anställda eller vinstuttag för att i stället skänka pengarna till Sigges gåva. Men det finns också många privatpersoner som skänker pengar eller i vissa fall avstår julklappar.

– Jag är fantastiskt tacksam. Det känns underbart att minnesfonden accelererar för varje år.

Artikeltaggar

DegerforsInsamlingarKarlskogaNyheterRudskogaUrsula EkmanVälgörenhet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.