Hoppa till huvudinnehållet

BB-frågan: “En stängning kan inte vara säkrare”

Publicerad:
Peter Pedersen (V) har samlat politiker för att diskutera förlossningsfrågan.
Peter Pedersen (V) har samlat politiker för att diskutera förlossningsfrågan. Foto: Erik Lundh

Politikerna i Karlskoga och Degerfors är enade – Karlskoga förlossnings stängning är tragiskt. Nu vill de sätta ett högre tryck på regionpolitikerna för att motverka beslutet, säger de under ett samlat möte i kommunhuset.

Efter nyheten om att förlossningen på Karlskoga lasarett ska stängas tog Degerforspolitiker Peter Pedersen (V) kontakt med de andra politikerna i Karlskoga-Degerfors för ett gemensamt möte.

– Jag känner ett behov av politisk samling och folklig resning, säger han.

Samtliga partier i kommunen är enade i frågan. Förlossningen bör finnas kvar.

– Det krävs politisk handling. Sommarstängningarna har i sig lett till att man tappar kompetens och då tar man det som underlag till att man inte kan hålla öppet. Man måste kunna kolla på orsaken till det.

Beslutet grundar bland annat sig på den kritik kliniken fått från Inspektionen för vård- och omsorg, IVO.

Ola Karlsson (M) oppositionsråd region Örebro län.
Ola Karlsson (M) oppositionsråd region Örebro län. Foto: Erik Lundh

– Vad jag kan se så har Universitetssjukhuset Örebro fått många fler IVO-anmälning än avdelningen i Karlskoga har, fortsätter Pedersen.

Politiker enade

Kommunpolitikerna instämmer. Istället för att stänga ner anser man att man bör lägga fram ett underlag för vad som krävs för att man ska kunna stärka patientsäkerheten.

– Om vi ska vara ärliga så har hälso- och sjukvården ett underskott på 400 miljoner så jag tror den här IVO-anmälan kom på beställning för man måste göra besparingar, säger Birgitta Malmberg (L).

Att stänga utan en risk- och konsekvensanalys är dock inte rimligt, påstår både hon och de andra politikerna.

– Detta innebär att man måste åka långt för att föda barn och det är ju inte bra. En stängning kan inte vara säkrare, säger Pedersen.

Nu vill de ställa på regionpolitikerna för att pressa dem till att göra en större konsekvensundersökning.

– Det är svagt av våra regionpolitiker. De kan inte skylla på att detta är ett tjänstemannabeslut, säger Tommy Karlsson, C-politiker i Degerfors.

Det är bristande patientsäkerhet för nyfödda sjuka barn som man anser är grunden till beslutet.

– Det finns nog en större vilja att åtgärda de brister som finns i Örebro, tyvärr. Om vi ska lösa det här så måste vi sätta ett högt tryck mot regionledningen, säger Ola Karlsson (M) oppositionsråd region Örebro län.

Artikeltaggar

Avdelning QDegerforsIvoKarlskogaKarlskoga lasarettNyheterÖrebro länPeter Pedersen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.