Hoppa till huvudinnehållet

Arbetsförmedlingens chef får gå

Publicerad:
Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg slutar.
Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg slutar. Foto: Janerik Henriksson/TT

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg slutar.

Sjöbergs förordnande löper ut i mars nästa år och hans uppdrag blir därefter inte förlängt.

Mikael Sjöberg är inte särskilt förvånad. Han beskriver det som ganska naturligt att han slutar efter sex år på posten. Skulle han ha fått ett förlängt förordnande skulle det ha handlat om tre år. Och i det läget som Arbetsförmedlingen befinner sig i är det en för kort tid.

– Det behövs ett längre perspektiv på ledarskapet. Det är ett naturligt läge som vi är i just nu, säger Sjöberg till TT.

Han säger att han delar arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons syn på den saken.

Avfärdar missnöje

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) förnekar att Sjöbergs planer på att stänga ett stort antal av Arbetsförmedlingens kontor har påverkat beslutet, trots att hon tidigare varit öppet kritisk mot förslaget.

– Det är inte så att regeringen är missnöjd med Mikael Sjöbergs arbete, säger hon.

Ylva Johansson anser att Mikael Sjöberg gjort ett bra arbete med att reformera Arbetsförmedlingen till en bättre fungerande myndighet. Han tillträdde 2014 när Arbetsförmedlingen var i en stor kris.

– Nu står vi inför en ny stor reformperiod för Arbetsförmedlingen och i det läget tror jag att man behöver en person som kan gå in på ett nytt långt mandat, säger Ylva Johansson.

Kritiserad myndighet

Det har funnits hård kritik mot Arbetsförmedlingen under många år. Flera händelser under våren har väckt nytt liv i kritiken.

Beslutet att lägga ner över 100 arbetsförmedlingskontor ansågs förhastat. Det har också framkommit brister i myndighetens kontroller av arbetslöshetsförsäkringen och i hanteringen av det datafel som orsakade tusentals felaktiga sanktionsbeslut mot arbetslösa.

– Att vara generaldirektör för Arbetsförmedlingen är att ha en utsatt position där det blåser och där man ska tåla kritik och där man är ansvarig för en verksamhet som många har synpunkter på och det är ett stort politiskt tryck kring. Mikael Sjöberg har stått upp och klarat av det, säger Ylva Johansson.

Både Centerpartiet och Liberalerna har tidigare krävt Sjöbergs avgång.

Huruvida samarbetspartierna Centern och Liberalerna drivit på hans avgång, vet inte Mikael Sjöberg.

C välkomnar beslutet

Enligt Ylva Johansson har C och L inte haft något inflytande i beslutet.

– De har inget som helst inflytande över regeringens utnämningspolitik, säger Ylva Johansson.

Centerpartiets ledamot i arbetsmarknadsutskottet, Martin Ådahl, tycker att det är bra att Mikael Sjöberg byts ut på Arbetsförmedlingen.

– Vi har varit väldigt tydliga med behovet av en ny ledning av Arbetsförmedlingen för att de ska fungera med reformen för de arbetslösa. Och då är det bra att Mikael Sjöberg själv kommit fram till den slutsatsen, säger han till TT.

– Vi har ansett att det inte är lämpligt att han fortsätter när han i princip gjort tvärtom mot vad vi önskat med Arbetsförmedlingen i samband med reformen, säger Ådahl.

Artikeltaggar

ArbetsförmedlingenCenterpartietLiberalernaMartin ÅdahlMikael SjöbergNäringslivYlva Johansson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.