Böter för djurplågeri

Brott & blåljus
PUBLICERAD:
En före detta Karlskogabo har dömts vid Örebro tingsrätt till dagsböter på 5 000 kronor för två fall av djurplågeri.

Vid första åtalet ska mannen inte ha gett hunden tillräcklig tillsyn och tillräcklig tillgång till rent dricksvatten.

Enligt domen har mannen inte ha sett till att hundens foder varit allsidigt och välbalanserat varför hunden led av fetma. Trots föreläggande från länsstyrelsen har inte mannen tagit hunden till veterinären. Det ska ha skett under 2018.

Det andra åtalet handlar om en annan hund och de ska ha skett mellan februari och april i år.

I åtalet står det att mannen inte sett till att hunden fått tillräckligt med mat och vatten och heller inte sett till att hunden fått nödvändig vård. Hunden har varit kraftigt underviktig och uttorkad och haft ljusa slemhinnor, rinniga ögon, rodnad och svullnad runt båda ögonen, ömmande, spänd samt rodnad buk, rodnat bröst samt bakre delen av båda öronen, förstorade lymfknutor samt tandköttsinflammation och tandsten, vilket varit ett lidande för hunden.

Mannen nekar till brott, men tingsrätten anser att åklagaren lagt fram så tydliga bevis så mannen döms för två fall av djurplågeri.