Hoppa till huvudinnehållet

Kommunens rapport om psykisk hälsa får kritik

Publicerad:
Reporter Erik Lundh
Erik Lundh
erik.lundh@nkp.se
Folkhälsonämndens yttrande om en revisionsrapport har skickats vidare till kommunstyrelsen.
Folkhälsonämndens yttrande om en revisionsrapport har skickats vidare till kommunstyrelsen. Foto: Christoffer Tuulik

De förtroendevalda revisorerna i Karlskoga har tillsatt en revisionsutredning via Pwc att granska socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden, gymnasienämnden och folkhälsonämnden. Nu får rapporten kritik från folkhälsonämnden.

Anledning till rapporten är att de vill säkerställa att ett förebyggande arbete sker för att motverka psykisk ohälsa hos barn och unga, samt att det finns kunskaper och rutiner för att upptäcka detta.

– Detta är en oerhört viktig fråga för kommunen. Om man inte jobbar med pressen som de unga känner kan det bli att de hamnar i den där psykologstolen som vi inte vill att de ska vara i, säger Martin Hårsmar (M), ordförande i Folkhälsonämnden.

Felaktiga uppgifter

Nu när slutrapporten kom yttrade folkhälsonämnden kritik riktat mot innehållet. Det man kommenterar på gäller frågorna som handlar samverkan vilket är folkhälsonämndens ansvar.

"Ett hinder som nämns är att regionens personal inte deltar, vilket innebär att syftet med samarbetet inte går att nå" skriver Pwc i rapporten. Det finns dock enligt nämnden mötesanteckningar som styrker delaktighet och involverande med regionen.

– Det här är något vi jobbar mer och mer med. Det blir också bättre och bättre samarbete.

I rapporten skriver Pwc att man inte har någon samverkan med Region Örebro län men enligt folkhälsonämnden sker det en väldigt bra samverkan.

Pwc har lagt fram ett antal rekommendationen men till dessa efterfrågar Folkhälsonämnden också ett tydliggörande och påvisar tydligare koppling mellan de brister som ligger till grund för rekommendationerna.

Folkhälsonämndens yttrande om revisionsrapporten har skickats vidare till kommunstyrelsen.

Artikeltaggar

DegerforsKarlskogaMartin HårsmarNyheter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.