Hoppa till huvudinnehållet

Chaufförens topphistorier och ett trist seriesystem

Publicerad:
“Jag har aldrig sett en mer död tabell i juli”, skriver sportredaktionens Dennis Pavlovic, som tycker att Svenska Fotbollförbundet borde ge fler än ett division 1-lag chansen att gå upp i elitettan varje år.
“Jag har aldrig sett en mer död tabell i juli”, skriver sportredaktionens Dennis Pavlovic, som tycker att Svenska Fotbollförbundet borde ge fler än ett division 1-lag chansen att gå upp i elitettan varje år. Foto: Roger Gleisner

RIK behövde vinna för att hålla drömmen om serieseger vid liv och det märktes. Undertecknad fick följa med i lagbussen och det var oerhört fokuserat och tyst hos spelare och ledare på vägen ner till Alingsås.

Undertecknad, materialförvaltaren Christian Karlsson och mycket trevlige chauffören Håkan Olsson (Jacobssons Busstrafik) var de som pratade klart mest.

För mig är inte en bussresa en bussresa utan skrönor från chauffören och här snackar vi solklara fem plus av fem. När vi passerade Storön utanför Otterbäcken framkom det att Håkan Olsson, som elvaåring, var med om ett riktigt drama där 1972.

Klockan närmar sig 09.00 och det är dags för avresa. Viktoria Ström, som har varit en viktig kugge i RIK:s division 1-lag sedan 2015, är laddad inför en av hennes viktigaste matcher hittills.
Klockan närmar sig 09.00 och det är dags för avresa. Viktoria Ström, som har varit en viktig kugge i RIK:s division 1-lag sedan 2015, är laddad inför en av hennes viktigaste matcher hittills. Foto: Dennis Pavlovic

Håkans pappa var med runt arrangemanget i en internationell seglingstävling som Otterbäcken arrangerade. Det var världselit på plats, för några av de aktiva gällde Otterbäcken som genrep inför München-OS, och genant nog för tävlingsledningen rådde total avsaknad av vindpustar.

"De började i mindre vatten, men fick flytta ut på Vänern. Det hände ingenting där heller, sjön var spegelblank. De var nära att ställa in igen när molnen kom".

De såg oroväckande ut, men den hårt pressade domaren valde att låta de aktiva segla. Det skulle han inte ha gjort. Stiltjen byttes hastigt mot stormvindar på över 25 sekundmeter, krossade båtar och livsfara för seglarna.

"På äldre dagar har jag undrat om det inte fanns väderleksrapporter på den här tiden. Det blåste storm i tre dagar efter det där, det var helt otroligt att inte någon drunknade. Pappa frågade om jag ville följa med nästa gång också, men det var bara "nej, nej, nej". Det gungade i flera dagar efteråt... Pappa fick någon medalj efter det där, för att han hade varit med och räddat seglarna", säger Håkan.

Det visade sig också att Håkans svärson, Linus Svedlund, spelade hockey med legendaren Jaromir Jagr i Rytiri Kladno den gångna säsongen.

Klubbägaren Jagr gjorde comeback i kvalet och gjorde, 47 år ung, samtliga fyra mål när laget slog Budejovice med 4–2 i sista matchen och avancerade till tjeckiska högstaligan. Linus, som blev omskolad från forward till back under säsongen, blev också målskytt i det lyckade kvalet.

"Jagr har sagt att det är klart intressant, men Linus börjar känna att det nog inte blir någon fortsättning nu. Vi får se vad som händer, de trivs bra därnere".

Chauffören Håkan Olsson, Jacobssons Busstrafik, bidrog till en mycket trevlig resa med RIK. Sportredaktionen ger högsta betyg till både körningen och chaufförstugget.
Chauffören Håkan Olsson, Jacobssons Busstrafik, bidrog till en mycket trevlig resa med RIK. Sportredaktionen ger högsta betyg till både körningen och chaufförstugget. Foto: Dennis Pavlovic

Väl framme på Mjörnvallen höll även seriefinalen och regnet fem plus. Jag har aldrig sett en RIK-match med så hög kvalité. Alingsås hade ett litet spelövertag, men RIK hade väl så många farliga chanser och kunde lika gärna ha gått segrande. Nu vann i stället Alingsås med 3–1 och det är bara att gratulera laget till seriesegern.

Jag tyckte väldigt synd om RIK-spelarna på bussen hem. Dels för att de förtjänade mer i seriefinalen, men framför allt för att de trots 24 poäng på 13 matcher nu inte har mer än ära att spela för trots att så många som nio matcher återstår efter uppehållet.

Och RIK är sannerligen inte ensamt om det. Skövde, Hertzöga och Orust har halkat efter och utgör numera en rätt cementerad nedflyttningstrio. Tredjejumbon Skövde har sex poäng upp till säker mark och Alingsås toppar tabellen hela nio poäng före tvåan Rössö Uddevalla.

Jag har aldrig sett en mer död tabell i juli. Händer inget uppseendeväckande i lagens trupper tror jag även att bottenstriden kan vara avgjord med fem omgångar kvar.

Och trots supersäsongen som Alingsås är på väg mot är det ändå inte säkert att laget går upp, då seriesegraren även måste kvala mot ett lag från elitettan. Det är ett seriesystem torrare än det som lyckligtvis nu gör sin sista säsong inom svensk elithockey.

Stockholms Fotbollförbund har kommit med en motion som innebär att seriesystemet på damsidan görs om. Ett led i detta är att en serieseger i division 1 ska innebära direktuppflyttning till elitettan.

Det vore inte en dag för tidigt och RIK, som jag tror kommer ta sin tredje raka andraplats i division 1 norra Götaland om man fortsatt har tillgång till den här truppen, har så klart yttrat sig positivt.

Håkan Olsson rattar in bussen på Kilsta IP och Ralf Sundhäll, sportchefen som leder RIK:s satsning, börjar lasta ur materialet. RIK kommer inte gå upp hösten 2019 men resan mot elitettan – den lär rulla vidare.

Artikeltaggar

AlingsåsAlpintOtterbäckenRIK KarlskogaSport

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.