Hoppa till huvudinnehållet

Handgjort och unikt i handelsbodarna

Publicerad:
Hantverkarna är överens om att flest besökare kommer när solen skiner.
Hantverkarna är överens om att flest besökare kommer när solen skiner. Foto: Olivia Hahne

I Knappfors är handelsbodarna fulla av unika hantverk. Mattor, handgjorda smycken och kläder är bara en bråkdel av alla hantverk man kan hitta i bodarna under sommaren.

– Jag vill göra sådant som ingen annan har, säger Ann-Sofie Quick som gör egna smycken.

I bodarna där Knappforsen strömmar förbi kan privatpersoner hyra in sig för att sälja sina hantverk. Detta är något som bland andra Margaretha Samén och Kristina Bergenhem gjort.

– Jag har alltid hållit på med något, men ull har jag arbetat med i över tio år, säger Margaretha Samén som kardar och tovar ull. Av det skapar hon sedan hattar, vantar, tomtar och andra figurer.

Margaretha Samén har tillverkat tomtar i ull.
Margaretha Samén har tillverkat tomtar i ull. Foto: Olivia Hahne

Fint väder lockar

När tidningen besöker handelsbodarna i Knappfors är det kallt och regnigt. Enligt Kristina Bergenhem är det mycket fler besökare när det är fint väder.

– Ja då brukar det vara mycket folk här. Vissa kommer i båtar och lägger till. De är här och fikar och tittar på djuren, och handlar hos oss såklart.

Kristina Bergenhem väver bland annat mattor, dukar och disktrasor. De sistnämnda är hennes storsäljare.

– De brukar sälja riktigt bra då de är både luktfria och miljövänliga, man kan nämligen tvätta dem i tvättmaskinen, säger hon.

Ann-Sofie Quick som håller till i boden bredvid säljer handgjorda smycken i unika former och material.

– Jag använder mig av det jag hittar. Till exempel drivved, gamla skedar och olika naturmaterial. Jag vill göra sådant som ingen annan har.

Ett armband gjort av ett lås som Ann-Sofie Quick hittade på en gammal byrå.
Ett armband gjort av ett lås som Ann-Sofie Quick hittade på en gammal byrå. Foto: Olivia Hahne

Tillsammans med Kristina Bergenhem, Margaretha Samén och Ann-Sofie Quick är det flera personer som säljer sina hantverk i bodarna. Allt från unika väskor som dekorerats med burkringar till handgjorda blompinnar finns att köpa.

Enligt Kristina Bergenhem brukar många besöka handelsbodarna när Knappfors har familjedag.

– Då kan barnen också testa på ponnyridning och få ansiktsmålning. Det är en dag som både barn och vuxna uppskattade förra året.

Familjedagen i år är den 27 juli.

Artikeltaggar

KarlskogaKnappforsSommarTurism

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.