Hoppa till huvudinnehållet

"Jag blir väldigt trygg – känner att allt finns där“

Publicerad:
Landslagsjackan på, om knappt fem veckor väntar det första seniorlandslagsuppdraget.
Landslagsjackan på, om knappt fem veckor väntar det första seniorlandslagsuppdraget. Foto: Fredrik Erlandsson

Björneborgsfostrade Emanuel Söderlund är ett av Skyttesveriges mest spännande framtidsnamn. 21-åringen gör sin första seniorsäsong och har redan börjat ta mark i det nationella toppskiktet.

– Det är så klart motiverande att skjuta mot de bästa, säger han om det väntande äventyret i Serbien.

När tidningen träffar Emanuel är det knappt fem veckor kvar till det första landslagsuppdraget som senior, en internationell tävling i Serbien.

– Jag är riktigt taggad faktiskt, det är en väldigt hög konkurrens och det kommer krävas höga poäng. Det är väldigt motiverande att skjuta mot de bästa.

Som junior var han med och sköt mot de i världstoppen.

– Jag var med på juniorvärldscupen i Tyskland och nordiska mästerskapen i Norge i fjol, berättar Emanuel.

Men i och med 21-årsdagen var dagarna som junior över.

– Det är betydligt högre nivå på seniorerna. Du kan skjuta mot folk som är dubbelt så gammal som dig och har skjutit i 30 år. Att komma där som förstaårssenior och knäppa dem på näsan, det är något man blir motiverad av.

“Vet vad jag kan”

Att knipa en landslags- och senare också en världscupsplats är ett av delmålen för Emanuel. En långt bit återstår ändå på resan, men han är på rätt köl.

– OS hade varit fränt, det är ju ett par steg dit och jag är verkligen inte där ännu. Men en landslagsplats är en bit på vägen, säger han och fortsätter:

– Målet nu är att få skjuta på världscupen. Det krävs en hög nivå för det och jag vet vad jag kan, jag vet vilka resultat jag kan skjuta och vad jag behöver göra för att nå dit.

Är det sådant som driver dig?

– Både ja och nej. Resultat är så klart motiverande. Men mest är det känslan när allt stämmer som jag tänker på.

"Det är ju det man jagar – när allt bara funkar.“, beskriver Emanuel den perfekta skyttekänslan.
"Det är ju det man jagar – när allt bara funkar.“, beskriver Emanuel den perfekta skyttekänslan. Foto: Fredrik Erlandsson

Han beskriver ett tillstånd där allt sker per automatik, skotten sitter utan att han behöver tänka på det.

– Jag kan tycka att jag skjuter två meter bredvid tavlan men skjuter tior ändå. Det känns enkelt att skjuta, allt går som jag vill oavsett om det är ett perfekt skott eller inte. Det är ju det man jagar – när allt bara funkar.

De andra stunderna, när flytet inte finns där, tar han till ett tips hämtat ifrån en annan idrott: höjdhopparen Stefan Holms hopprogram.

– Jag fick tipset ifrån en som tränats av Stefan i höjdhopp. När jag blir nervös eller känner att det inte går som jag vill har jag en 27-punktslista som jag går igenom. Det kan vara allt ifrån att ladda och sikta till att andas, jag blir väldigt trygg – känner att allt finns där.

Femte bäst i Sverige

Det fina skyttet på de nationella rankingtävlingarna har tagit förstaårssenioren Emanuel till femteplats i Sverige på 50 meter ställningsskytte.

– Det har gått väldigt bra. Under en tävling i Eskilstuna i år kom jag trea i kvalet och fyra totalt. Sådana resultat med höga siffror gör att all den träningen man lägger ner inte känns bortkastad. Jag tror att jag behöver se att jag blir bättre för att vara motiverad att träna.

Samma sak var det för två år sedan på en tävling i Trollhättan.

– Jag sköt svenskt finalrekord, det var häftigt. Jag kände att jag fick betalt för träningen. Att slå rekord blir ju ett mål när man känner att det är möjligt, så att klara det var ett fint kvitto.

Härnäst väntar som sagt SM och landslaget.

– Det ska bli otroligt kul, jag är supertaggad på att göra bra resultat.

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors skytteföreningEmanuel SöderlundSkytteSport

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.