Hoppa till huvudinnehållet

Onsdagsdanserna lockar tusentals om somrarna

Publicerad:
Onsdagskvällens sista dans slutade i en kärleksfull puss för paret Laila Winge, 77, och Wiriam "Wirre" Eriksson, 93, som brukar dansa i Degerfors Folkets park om somrarna. Foto: Christoffer Tuulik

Wiriam Eriksson, 93 år, svischar förbi i en bugg med sin älskling i händerna i Degerforsparken. Här dansar han nästan varje onsdagskväll precis som sin gode vän, Sten Bolling, gjorde tills han blev 105.

Foxtrot, bugg och schottis i lättsamma steg med Hedins på scen. Det är trivseldans eller som de själva kallar, onsdagsdans i Degerfors Folkets park.

235 personer delar på dansgolvet den här onsdagskvällen och däromkring brukar antalet dansare vara numer. Åldrarna på de som dansar varierar men den äldste har varit aktningsfulla 105 år – som Sten Bolling blev innan han gick ur tiden i januari i år.

Dansante Hallsbergsbon dansade från att han var fem år 1918 fram till veckan före sin död. Han medverkade många gånger i tidningen, så sent som förra sommaren när han energiskt dansade här nyförlovad med sin nya kärlek.

Minnet lever kvar

Även om Sten Bolling har dragit sin sista bugg i Degerforsparken kommer hans minne leva kvar såväl här som i danslokalerna i Örebro. Kanske mycket genom hans vän Wiriam "Wirre" Eriksson från Örebro, som är 93 år ung.

Han åker till onsdagsdanserna tillsammans med sin kvinna, Laila Winge från Karlskoga.

– Ålder är bara siffror, det är 15 år mellan mig och Wiriam men jag har aldrig märkt skillnaden. Han kör bil som en taxichaufför och äter inga mediciner, säger Laila Winge.

Wiriam Eriksson berättar i sin tur att han dansat minst en gång i veckan sedan han var 14 år.

– Jag har dansat i 80 år och tänker inte sluta.

Stor gemenskap

Han berättar att 105-årige Sten Bolling brukade säga:

– Fasen, du är ju rena ungdomen, grabben. Och då känner man sig ung, säger Eriksson, innan han tar sin kvinna i händerna och frågar:

– Får jag lov min sköna, så dansar vi vidare.

Bortanför dansgolvet är det kö till vattendunkarna och utöver dans väntar halvtidsfika, stor gemenskap och en avskedskorv.

– Och en jädra massa fruntimmer. Det är ett överskott på oss här, skrattar Christina Bergström, som kommer från Högboda utanför Kil.

Dansen är hennes liv

Hon och hennes väninna Kerstin Esping från Karlstad styrde mot Degerforsparken för att få dansa till dansbandet Hedins, den här onsdagskvällen.

– Hedins är ett av mina favoritband tillsammans med Matz-Rogers som spelade veckan före. När de spelar i Degerfors åker jag hit, annars blir det oftast dans i närheten av där jag bor. I bland dansar jag fyra kvällar i veckan. För mig är dansen inte bara motion, lika mycket är socialt, säger Christina Bergström.

Få Degerforsare dansar

En av de eldsjälar som står bakom onsdagsdanserna är Anita Larsson:

– Det är roligt att arrangera och trevligt att träffa allt folk. Hittills är det något färre som dansar i år än i fjol. Det är faktiskt få Degerforsare, ett tjugotal på sin höjd. Det är i stället mycket folk utifrån, säger hon.

Väninnorna Kerstin Esping och Christina Bergström älskar att dansa.
Väninnorna Kerstin Esping och Christina Bergström älskar att dansa.
Flera eldsjälar står bakom onsdagsdanserna: Anita Larsson och Gunilla Sundholm glänser i kapp längst fram. Bakom står Kurt Rehinoldsson, Lars Larsson och Bo Andersson.
Flera eldsjälar står bakom onsdagsdanserna: Anita Larsson och Gunilla Sundholm glänser i kapp längst fram. Bakom står Kurt Rehinoldsson, Lars Larsson och Bo Andersson. Foto: Christoffer Tuulik
  • Foto: Christoffer Tuulik
  • Foto: Christoffer Tuulik
  • Foto: Christoffer Tuulik
  • Foto: Christoffer Tuulik
  • Foto: Christoffer Tuulik
  • Foto: Christoffer Tuulik

Läs också:

Onsdagsdans på gång105-årige profilen död – dansade i ett sekel104-åringen dansar än – trivseldanserna populäraSe och hör 103-åringen berätta om sitt liv"Jag ska dansa tills jag fyller 110 år"Lever ett aktivt liv som dansare och konstnär

Artikeltaggar

DansDegerforsDegerfors Folkets parkNöje/KulturSten Bolling

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.