Hoppa till huvudinnehållet

Kyrkbåtar rodde Bergslagskanalen i hamn

Publicerad:
Här slussar sällskapet vid Slussen i Knappfors, nära Lunnedet.
Här slussar sällskapet vid Slussen i Knappfors, nära Lunnedet. Foto: Christoffer Tuulik

Ett 30-tal personer i två kyrkoroddbåtar på Bergslagskanalen – en ovanlig syn i våra trakter mötte besökare i Lunnedet i helgen.

Det tog 25 år och flera resor till andra länder men nu har roddarna klarat av Bergslagskanalen också.

Föreningen Dellarnas kyrko-båtsroddare från Delsbo i Hälsingland med har genomfört sin årliga sommarrodd med 30 deltagare där en helg i Karlskoga var slutmålet.

Som de höll i taktpinnar rodde de snabbt in mot i Lunnedet på fredagseftermiddagen, två och en halv timme tidigare än beräknat angjorde de och förtöjde vid gästbryggan.

– Det du ser nu är en unik företeelse, två kyrkoroddbåtar på långrodd, säger Ulf Johansson, som är ordförande för föreningen som står bakom båtarna.

Rott runt om i Norden

De flesta svenska kanalerna, liksom godbitarna i Norge, Danmark och Åland har de klarat av om somrarna. Bergslagskanalen hade gänget från Hälsingland dock ingen aning om, förrän några medlemmar tipsade om den.

– Det tog ett kvarts sekel men nu kan vi lägga den fina, naturnära kanalen till handlingarna, fortsätter Ulf Johansson.

De två kyrkoroddbåtarna utgörs av 14 roddare och två styrmän vardera och är bara två av totalt tolv båtar som finns i föreningens ägo. Båtarna byggdes genom ett arbetsmarknadsprojekt i Delsbo 1994.

– Sedan dess har det blivit en social rörelse. Många återkommer år efter år, vi har några som varit med från starten på 1990-talet. Samtidigt får vi lära känna några nya människor varje år. Vi har en kommitté i föreningen som förbereder och rekar båtarna. Övriga året har vi turistverksamhet, fortsätter han.

Båtarna som de åker i under sommaren heter Hoppet och Tron och föreningens båthus heter Kärleken.

– Men vi har ingen anknytning till kyrkan, berättar Ulf Johansson.

Ulf Johansson berättar att deltagarna lever och bor enkelt under sommarrodderna, vilket ger sommarturerna ett extra äventyr.

– Vi åkte i en buss från Delsbo i tisdags och sjösatte båtarna i Filipstad på kvällen, sedan har vi bussats från och till båtarna på morgonen och kvällen under veckan. Vi har utgått från Badsta camping i Storfors, fortsätter han.

Rodd och fest

De ror några timmar per dag men merparten av tiden går till att socialisera med varandra och de personer de möter under resan.

– Vi ror om dagarna och har fest varje kväll. Vi hoppar i och badar från båten, ligger och vilar i båtarna mitt på dagen, äter mat och fikar i dem.

Det glada Delsbogänget slussade i Lunnedet under lördagsförmiddagen, vilket de även gjorde i Asphyttan och i Bjurbäcken på sin färd från Filipstad.

I samband med slussningen hoppade ett antal glada campare med i båtarna och plötsligt plockade två damer fram dragspel.

Slutligen nåddes också årets slutdestination, en båtupptagningsplats nära Karlskoga. '

  • Foto: Christoffer Tuulik
  • Foto: Christoffer Tuulik
  • Foto: Christoffer Tuulik
  • Foto: Christoffer Tuulik
  • Foto: Christoffer Tuulik

Läs också:

Finbesök från Hälsingland i Asphyttan

Artikeltaggar

ÅlandBåtarBjurbäckenDanmarkDelsboFilipstadKarlskogaKnappforsLunnedetNyheterSommarStorfors

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.